Wijzigingen vakbekwaamheidsbouwwerk

Op 11 juli jl. heeft minister Dijsselbloem uitvoering gegeven aan de motie van de Tweede Kamer voor een extra verlenging van de overgangsregeling vakbekwaamheid. Onderstaand de nieuwe uitgangspunten van de overgangsregeling en de daaropvolgende PE-termijnen.

Overgangsregeling
De minister heeft aangegeven uitvoering te geven aan de motie van de Tweede Kamer. Dit betekent dat eenieder tot 1 januari 2017 de tijd krijgt om te voldoen aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Daarbij geeft de minister ook duidelijk aan dat de PEplus examens na deze datum definitief vervallen.

Daaropvolgende PE termijnen
Voor de PE termijnen volgend op de overgangsregeling gaat voortaan een collectieve datum gelden, en zal dus niet langer gekoppeld zijn aan de individuele examendata. De einddatum van de eerstvolgende PE termijn is door de minister vastgesteld op 1 april 2019. Ja, u ziet het goed. Dit is exact 3 jaar na de vorige einddatum van de overgangsregeling. De eerste PE examens zullen beschikbaar zijn op 1 april 2017 en daarmee heeft u dus weer 2 jaar de tijd om te voldoen aan uw PE verplichtingen. Ook de daarop volgende PE termijnen worden steeds collectief, met een duur van 36 maanden.

Als u bovenstaande goed leest merkt u dat minister Dijsselbloem met deze nieuwe regeling degenen die voor 1 april 2016 zijn PEplus examens heeft behaald als het ware beloond en degenen die verder uitstellen richting 1 januari 2017 als het ware straft. Ik zal dit aan de hand van een drietal voorbeelden illustreren.

Adviseur A behaald op 1 november 2014 zijn PEplus examen. Voor deze adviseur geldt dat deze pas voor 1 april 2019 aan zijn reguliere PE-verplichtingen hoeft te voldoen en dus een termijn heeft van 4 jaar en 5 maanden, waarbij de adviseur vanaf 1 april 2017 weer zijn PE-examen kan doen.

Adviseur B behaald op 1 november 2015 zijn PEplus examen. Voor deze adviseur geldt dat deze ook voor 1 april 2019 aan zijn reguliere PE-verplichtingen moet voldoen en dus een termijn heeft van 3 jaar en 5 maanden, waarbij de adviseur vanaf 1 april 2017 weer zijn PE-examen kan doen.

Adviseur C behaald op 1 november 2016 zijn PEplus examen. Ook voor deze adviseur geldt dat deze voor 1 april 2019 aan zijn reguliere PE-verplichtingen moet voldoen en dus een termijn heeft van 2 jaar en 5 maanden. Ook deze adviseur kan vanaf 1 april 2017 weer zijn PE-examen doen.

Concreet betekent het dus dat degenen die ervoor kiezen om in de overgangsregeling het behalen van het PEplus examen nog verder uit te stellen, in verhouding ook weer eerder aan de slag moeten voor het behalen van het daaropvolgende reguliere PE examen.

Vorm PE-examens
De minister heeft ook de vorm van de PE-examens, welke worden afgenomen na de overgangsregeling, gewijzigd. In de oorspronkelijke wetgeving was bepaald dat deze getoetst zouden worden op het niveau van de modules. Om de studielast echter te beperken heeft minister Dijsselbloem besloten dat de PE examens getoetst gaan worden op het niveau van de beroepskwalificaties. Idem zoals nu de PEplus examens zijn vormgegeven.

Schrijnende gevallen
Voor wat betreft de schrijnende gevallen zal de AFM op basis van bestaande wetgeving hier een nadere invulling aan geven. Aan een eventuele ontheffing zullen wel voorwaarden worden verbonden als:

  • Er moet redelijkerwijs worden aangetoond dat niet voldaan kan worden aan de vakbekwaamheidseisen.
  • Dat de doeleinden die worden beoogd te bereiken met de vakbekwaamheidseisen anderszins worden bereikt.

De AFM zal per aanvraag vaststellen of er een tijdelijke ontheffing wordt gegeven en wanneer een adviseur alsnog zijn beroepskwalificatie moet hebben behaald. Naar verwachting zal komend najaar door de AFM meer duidelijkheid worden gegeven over de nadere invulling hiervan.

Heeft u vragen over de overgangsregeling vakbekwaamheid, welke beroepskwalificaties u moet behalen, het omwisselen van uw diploma’s, of heeft u andere vragen omtrent het vakbekwaamheidsbouwwerk? Neem dan contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0492-344988 of via het contactformulier.

 

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl