AFM publiceert ontheffingsbeleid diplomaplicht

Op 31 december 2016 loopt de laatste overgangstermijn af en hebben de meeste adviseurs drie jaar de tijd gehad om de benodigde diploma’s te behalen. Het kan gebeuren dat iemand, door buitengewone omstandigheden, hier niet tijdig in slaagt. Op verzoek van de minister van Financiën heeft de AFM voor de zgn. schrijnende gevallen een ontheffingsbeleid opgesteld.


Onderstaand de belangrijkste punten uit het door de AFM opgestelde ontheffingsbeleid.
 

Welke situaties komen niet voor ontheffing in aanmerking?

  • De hoge leeftijd van de medewerker
  • De portefeuille heeft een beperkte omvang
  • Het houden van een sabbatical
  • Het voornemen om kort na 1 januari 2017 de bedrijfsactiviteiten te beëindigen
  • Het voeren van een specialistische praktijk
  • De medewerker heeft voor een deel van de werkzaamheden wel een geldig diploma
  • Een examen(training) is geannuleerd door het opleidingsinstituut of exameninstituut
  • Een kandidaat heeft zich ingeschreven voor het verkeerde examen, of het verkeerde diploma gehaald
  • De ontheffing is niet aangevraagd door de vergunninghouder, maar door de medewerker zelf

Deze lijst is niet limitatief en kan eventueel nog worden aangevuld.

Wanneer kunt u wel in aanmerking komen voor een ontheffing?

Voor een ontheffing moet u aan een tweetal criteria voldoen, namelijk:

  1. De adviseur kan redelijkerwijs niet op tijd voldoen aan de diplomaplicht omdat er sprake is van een schrijnende situatie. Van een dergelijke situatie is sprake als:
    a. Er buitengewone omstandigheden zijn. Bijvoorbeeld een adviseur die ernstig ziek is en daardoor wordt belemmerd in de uitvoering van zijn werk. Ook kan hierbij gedacht worden aan een ernstig zieke partner die tijdelijk veel verzorging nodig heeft van de betreffende adviseur.
    b. Deze van tijdelijke aard zijn en die een ernstige belemmering vormen voor het tijdig halen van een noodzakelijk Wft-diploma of het tijdig voldoen aan de diplomaplicht.
  2. De aanvrager moet aantonen dat de doeleinden die de diplomaplicht beoogt te bereiken anderszins worden bereikt.

Hoe moet u een verzoek onderbouwen?

Om een ontheffingsverzoek te kunnen laten slagen is het van groot belang dat de aanvraag goed is onderbouwd. De AFM heeft op de site een aanvraagformulier gepubliceerd dat gebruikt kan worden voor het ontheffingsverzoek.

Voor wat betreft punt 1. moet de aanvrager in voldoende mate aantonen dat niet kan worden voldaan aan de vakbekwaamheidseisen en dat de oorzaak daarvan ligt in een buitengewone omstandigheid of omstandigheden. In de toelichting van het ontheffingsverzoek moet het verband tussen de omstandigheid en het niet tijdig kunnen halen van diploma’s duidelijk naar voren komen. Daarnaast moet de aanvrager een indicatie geven van de extra tijd die nodig is om de diploma’s alsnog te halen. Het aanvraagformulier helpt hierbij door de hierin opgenomen concrete vragen.
Voor wat betreft punt 2. moeten concrete acties worden genoemd op basis waarvan de doeleinden die de diplomaplicht beoogt te bereiken anderszins worden bereikt.

Wij geven hieronder twee voorbeelden die door de markt zijn aangedragen en door de AFM worden gezien als acceptabele maatregelen:

  • Uitgaande adviezen worden gecontroleerd door een gediplomeerde adviseur.
  • Voorafgaand aan het verkrijgen van de ontheffing wordt de advieskwaliteit van de betreffende adviseur op basis van een review door een onafhankelijke derde goed bevonden.

De aanvrager is overigens vrij om andere voorstellen te doen om de kwaliteit te borgen. De AFM zal per geval bekijken of de genoemde maatregelen de beoogde doelstellingen voldoende borgen.

De ontheffing wordt toegewezen
Met een ontheffing krijgt de medewerker een redelijke termijn om de diploma’s alsnog te halen. Omdat na 1 januari 2017 geen PEplus examens meer worden aangeboden zal dit voor de medewerker betekenen dat deze, voor de onderdelen waarop ontheffing is verleend, dit in de toekomst via de reguliere examens moet doen.

Heeft u vragen over het ontheffingsbeleid of wilt u weten of in uw situatie een ontheffingsverzoek kans van slagen heeft, neem dan contact op met ons kantoor via het contactformulier of op telefoonnummer 0492-344988.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl