Omwisselen van uw ‘oude’ diploma’s; begin op tijd!

U moet uw diploma’s uiterlijk voor 31 december 2016 omwisselen, maar waarom adviseert dan iedereen om het nu al te doen? Hier de feiten op een rij, waarom u toch echt nu al moet starten met omwisselen.

Exameninstituten kunnen tot uiterlijk 31 december 23.59 uur de door hun gefiatteerde omwisseldossiers indienen bij DUO. Daarna kunnen er geen omwisseldossiers meer worden ingediend bij DUO. Er kan echter geruime tijd overheen gaan om tot een gefiatteerd omwisseldossier te komen.

Nu zult u denken; het beoordelen van een omwisseldossier hoeft toch geen zes maanden te duren. Dat klopt, daar heeft u helemaal gelijk in en de exameninstituten doen er ook alles aan om voor de beoordeling van de omwisseldossiers zoveel mogelijk capaciteit vrij te maken. Echter, de exameninstituten moeten controleren conform de strenge richtlijnen van het CDFD en DUO. Dit om er zeker van te zijn dat de diploma’s en certificaten ook echt zijn behaald door de persoon die het omwisselverzoek indient.

In onze dagelijkse praktijk komen wij vaak en veel administratieve zaken tegen waarop diploma’s en certificaten worden afgekeurd. Zo zien we veelvuldig afkeuringen met de volgende redenen:

  • Voorletters en/of achternaam en/of geboortedatum zijn niet gelijk aan de tenaamstelling in het legitimatiebewijs.
     
  • Er ontbreken PE-certificaten. Controleer de wetteksten onderaan op uw diploma; de datum die hierin staat is leidend. Bijvoorbeeld: is uw diploma behaald op 21 juli 2011 maar staat onder in de wettekst dat het diploma is afgenomen op de toetstermen van 1 januari 2010, dan moet er ondanks het feit dat uw diploma in de PE-periode 2011-2012 is behaald toch een Wft PE-certificaat 2011-2012 worden overlegd.
     
  • Diploma’s kwalificeren alleen voor het onderdeel Hypothecair krediet Algemeen of Leven Algemeen. Als de toevoeging Algemeen op uw diploma staat of als er in de gelijkstellingslijst staat dat uw diploma alleen kwalificeert voor Hypothecair krediet Algemeen of Leven Algemeen, zorg er dan voor dat u ook een diploma Wft Beleggen of een ander diploma toevoegt dat kwalificeert voor Beleggen.
     
  • Geldigheidsduur van uw legitimatiebewijs is verlopen. Zorg ervoor dat uw legitimatiebewijs nog drie maanden geldig is als u het omwisselverzoek indient.
     
  • Niet alle diploma’s uit de kolom van de beroepskwalificatie zijn reeds in uw bezit. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat u wel Wft Basis en Wft Hypothecair krediet heeft (eventueel aangevuld met de benodigde PE-certificaten) maar geen Wft Leven. Dan moet u eerst het nieuwe certificaat Wft Vermogen behalen om uw oude diploma’s te kunnen omwisselen. In deze situatie is het dus belangrijk dat u zo snel mogelijk slaagt om uw omwisselverzoek te kunnen indienen!

Met name in het zoeken en/of opvragen van (nieuwe) diploma’s gaat vaak weer veel tijd zitten. Alle opleidingsinstituten hebben het druk en vaak duurt de afgifte van een gecorrigeerd diploma of certificaten enkele weken. Maar in een aantal situaties zult u zelf ook nog op zoek moeten naar ontbrekende stukken. Omdat in het verleden behaalde diploma’s en met name PE-certificaten nergens centraal zijn geregistreerd is het vaak moeilijk om te achterhalen waar een diploma of certificaat is behaald. Ook kunt u voor de situatie komen te staan dat een opleidingsinstituut waar u destijds een diploma of certificaat heeft behaald niet meer bestaat. Dan wordt het soms een ware zoektocht om een duplicaat aan te vragen.

U zult begrijpen als u in het laatste kwartaal voor één van deze feiten komt te staan het nog een hele uitdaging wordt om het diploma of certificaat nog tijdig bij het exameninstituut te krijgen. Na ontvangst moet het exameninstituut de nieuwe informatie weer beoordelen en pas na goedkeuring kan het gefiatteerde omwisseldossier naar DUO.

Om bovenstaande redenen - en er zijn er nog veel meer - is het zéér verstandig om uw omwisselverzoek uiterlijk 1 juli te hebben ingediend. Daarmee heeft u, normaal gesproken, nog voldoende gelegenheid om afgekeurde en/of ontbrekende stukken in uw omwisseldossier te completeren en zo tijdig tot een gefiatteerd omwisseldossier te komen.

Na 31 december 2016 23.59 uur kunnen er echt geen gefiatteerde omwisseldossiers bij DUO meer worden aangeleverd!! Indien er voor dit tijdstip van u geen gefiatteerd omwisseldossier bij het DUO is, zult u al uw diploma’s opnieuw moeten behalen en mag u na 1 januari 2017 dus niet meer adviseren.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen neem dan contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0492-344988 of via het contactformulier.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl