Ontwikkelingen in vakbekwaamheidseisen

Afgelopen week heeft Minister Dijsselbloem in een brief aan de Tweede kamer antwoord gegeven op een aantal cases rondom vakbekwaamheid waarover de minister tot op heden nog geen standpunt had ingenomen. Het betreft:

  • Advisering Algemeen Pensioenfonds
  • Vakbekwaamheid volmacht
  • Evaluatie en analyse huidige vakbekwaamheidsbouwwerk

Advisering Algemeen Pensioenfonds
Uit gesprekken die de minister heeft gehad met de AFM en brancheorganisaties is naar voren gekomen dat zij het van belang vinden dat advies over een algemeen pensioenfonds of het vrijwillig aansluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds onder de reikwijdte van de vakbekwaamheidseisen en daarmee onder de diplomaplicht wordt gebracht. De minister deelt deze mening en vindt dat een adviseur die adviseert over een algemeen pensioenfonds of vrijwillige aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds in het bezit moet zijn van het diploma Adviseur Pensioen om alle verschillende pensioenproducten met elkaar te kunnen vergelijken en te komen tot een passend advies. Met deze uitbreiding van de diplomaplicht wordt gewaarborgd dat de werkgever ook met betrekking tot deze situaties passend advies krijgt. De diplomaplicht geldt niet als de werkgever verplicht is zich aan te sluiten bij een (bedrijfstak)pensioenfonds. In deze gevallen is er namelijk geen sprake van advies in de zin van de Wft. Doelstelling van de minister is om deze nieuwe vakbekwaamheidseis per 1 juli 2017 in te voeren.

Consultatie vakbekwaamheidsbouwwerk
De minister heeft aan het CDFD gevraagd om na afloop van de overgangstermijn, dus na 1 januari 2017, een nieuwe analyse te maken van het vakbekwaamheidsbouwwerk, mede omdat er diverse verzoeken zijn ontvangen vanuit de branche tot aanpassing van het bouwwerk. Deze verzoeken zijn zeer divers en betreffen zoal:

  • het introduceren van nieuwe Wft modules,
  • splitsing van bestaande modules,
  • overheveling van onderwerpen (eindtermen) van de ene naar de andere module,
  • verzoeken om advisering over bepaalde producten vrij te stellen.

Mocht uit de analyse van het CDFD naar voren komen dat veranderingen aan het bouwwerk gewenst zijn dan kunnen deze per 1 april 2019, na het einde van de eerste reguliere permanente educatie-cyclus, worden doorgevoerd. Daarmee blijft het huidige systeem in ieder geval tot deze datum gehandhaafd.

Geen vakbekwaamheidseisen volmacht
De minister is door het CDFD geadviseerd om geen volmachtmodule op te nemen in het vakbekwaamheidsbouwwerk. De minister heeft dit advies overgenomen en er zal dus geen aparte volmachtmodule komen in het huidige vakbekwaamheidsbouwwerk.

Reden hiervan is dat het vakbekwaamheidsbouwwerk is bedoeld als bescherming van de consument en een gevolmachtigd agent adviseert de consument niet en heeft zelf geen klantcontact. Een wettelijk Wft-diploma (volmachtmodule) introduceren past daarom niet bij de doelstelling van het vakbekwaamheidsbouwwerk.

Indien vanuit het volmachtbedrijf of een aan het volmachtbedrijf gelieerde entiteit toch consumenten worden geadviseerd, moeten de adviserende medewerkers wel degelijk over de benodigde Wft-diploma’s beschikken. Het standpunt van de minister geldt dus alleen voor de specifieke volmachtactiviteiten.

Heeft u vragen over bovenstaande onderwerpen of de huidige overgangsregeling vakbekwaamheid, neem dan contact op met ons kantoor via het contactformulier of op telefoonnummer 0492-344988.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl