Een nieuwe PE termijn; wat verandert er?

Het is bijna 1 april 2017; de datum dat de nieuwe PE termijn start en u weer examens kunt afleggen om te blijven voldoen aan de vereiste vakbekwaamheid. We horen de laatste weken verschillende zaken en merken dat er soms ruis op de lijn is over de nieuwe beleidslijnen voor de nieuwe PE termijn. Wij geven u graag een overzicht van de punten van aandacht voor de nieuwe periode.


Ingekorte periode
Het kan u haast niet ontgaan zijn, maar toch benoemen we deze nog even. Omdat de overgangstermijn met een jaar is verlengd is daardoor de eerstvolgende PE termijn ingekort van drie naar twee jaar. De oorspronkelijke PE termijn zou zijn geweest 2016-2019 en wordt nu dus 2017-2019.
Begin dus op tijd. In deze periode van twee jaar moeten immers net zoveel examens worden afgelegd als in de afgelopen drie jaar. Het risico dat richting het einde van de PE-periode examenlocaties volgeboekt zijn is dus groter.

Adviseur Consumptief krediet
In de overgangsperiode was het zo geregeld dat als u PEplus examen deed voor Adviseur Hypothecair krediet, u daarmee direct voldeed aan de PEplus verplichtingen voor Adviseur Consumptief krediet. Het behalen van een extra PEplus examen voor Adviseur Consumptief krediet was niet nodig.

In de nieuwe periode vervalt deze regeling en dat betekent dat u te allen tijde dus een zelfstandig PE examen moet doen voor Adviseur Consumptief krediet. Let daar op. Het vergeten van het behalen van het PE examen Adviseur Consumptief krediet betekent dat uw diploma na het verstrijken van de PE periode niet meer geldig is en u dus niet meer mag adviseren op dit onderdeel. Ook kan het consequenties hebben voor uw registraties van EFA, CEHP en FFP.

Behalen van een nieuwe module en PE verplichtingen
Met name over dit onderdeel is de afgelopen weken de nodige verwarring ontstaan. Wij denken het u met onderstaande voorbeelden het beste te kunnen uitleggen.

Voorbeeld:
Uw medewerker heeft op dit moment (dus voor 1 april 2017) de modules Basis en Vermogen behaald en is dus in het bezit van de diploma’s Adviseur Basis en Adviseur Vermogen. Deze medewerker behaald na 1 april 2017 maar vóór 1 april 2019 middels een initieel examen de module Hypothecair krediet en verkrijgt daarmee het diploma Adviseur Hypothecair krediet. Deze medewerker heeft door het behalen van het nieuwe diploma in de periode 2017-2019 geen PE verplichtingen voor het diploma Adviseur Basis en Adviseur Vermogen. Pas in de periode 2019-2022 moet deze medewerker PE examen doen voor Adviseur Hypothecair krediet.

Voorbeeld:
Uw medewerker heeft op dit moment (dus voor 1 april 2017) de module Basis behaald en is dus in het bezit van het diploma Adviseur Basis. Deze medewerker behaald na 1 april 2017 maar vóór 1 april 2019 middels een initieel examen de module Inkomen en verkrijgt daarmee het diploma Adviseur Inkomen. Deze medewerker heeft door het behalen van het nieuwe diploma in de periode 2017-2019 geen PE verplichtingen voor het diploma Adviseur Basis. Pas in de periode 2019-2022 moet deze medewerker PE examen doen voor Adviseur Inkomen.

Kortom; dit betekent dus dat als uw medewerker in de periode 2017-2019 slaagt voor een ‘topmodule’ er voor de onderliggende modules in deze periode geen PE verplichtingen zijn.

 

Slaagt voor initeel examen... Dan heeft u geen PE verplichting voor...
Module Consumptief krediet Adviseur Basis
Module Inkomen Adviseur Basis
Module Schadeverzekering Particulier Adviseur Basis
Module Schadeverzekering Zakelijk

Adviseur Basis en Adviseur
Schadeverzekering Particulier

Module Vermogen Adviseur Basis
Module Hypothecair krediet Adviseur Basis en Adviseur Vermogen
Module Pensioen Adviseur Basis en Adviseur Vermogen

 

Heeft u nog vragen over het vakbekwaamheidsbouwwerk of andere compliance zaken? Neem voor meer informatie contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0492-344988 of via het contactformulier

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl