VAR wordt BGL

In september van dit jaar is er een wetsvoorstel ingediend om de bestaande VAR te vervangen door de BGL (Beschikking geen loonheffingen). Onderstaand proberen we te schetsen wat dit voor u betekent als opdrachtgever en als opdrachtnemer.

Waarom nieuwe wetgeving?
BGL staat voor Beschikking Geen Loonheffingen. Met deze nieuwe wet kan volgens de Belastingdienst een beter onderscheid gemaakt worden voor de fiscale beoordeling werknemer of ondernemer. Zo hoopt de overheid schijnconstructies van zelfstandigheid tegen te gaan.

Hoe moet de BGL worden aangevraagd?
De aanvraag van een BGL moet gaan plaatsvinden via een webmodule, en in tegenstelling tot de VAR niet voor een heel jaar aangevraagd maar per opdracht. In de webmodules staan wel vergelijkbare vragen als in de aanvraag van een VAR. Nadat de opdrachtnemer deze vragen heeft beantwoord, kan de opdrachtgever aan de slag. Deze controleert dan of de door de opdrachtnemer ingevulde gegevens waarop de opdrachtgever invloed heeft, juist zijn.

Nadat de opdrachtgever de stellingen heeft gecontroleerd, wordt direct een BGL afgegeven of geweigerd. Opdrachtgever en –nemer hebben dan direct zekerheid over de inhouding van loonheffing en premies werknemersverzekeringen. Blijkt achteraf dat de feitelijke omstandigheden afwijken van hetgeen in de BGL vermeld stond, dan wordt de opdrachtgever gezien als werkgever en moet men alsnog premies en loonbelasting afdragen over de gehele periode van de verstrekte opdrachtgever. De bewijslast hiervoor ligt bij de Belastingdienst.

Verandert er nu daadwerkelijk iets voor u als opdrachtnemer of als opdrachtgever?
Nee, de criteria om vast te stellen of er sprake is van een dienstbetrekking of ondernemerschap zijn immers nog steeds hetzelfde. Een dienstbetrekking is aanwezig als:

  • De opdrachtnemer verplicht is om persoonlijk arbeid te verrichten;
  • De opdrachtgever verplicht is loon te betalen;
  • Er sprake is van een gezagsverhouding.

Deze criteria zijn in de jurisprudentie verder vormgegeven, maar helaas is er nog steeds een enorm grijs gebied.

Voorbeeld
Je bent jaren werkzaam geweest bij de bank. Door reorganisatie ben je boventallig verklaard en heb je je ontslag gekregen. Je bent voor jezelf begonnen als financieel adviseur. Je grootste opdrachtgever is een regionaal intermediair. Daarnaast heb je nog enkele particulieren als klant.

Voor uw gevoel bent u zelfstandig ondernemer maar is dit ook zo in de praktijk?

U heeft waarschijnlijk een overeenkomst tot opdracht gesloten met de opdrachtgever.
U bent degene die zelf de opdracht uitvoert en het intermediair zal hiervoor betalen.
U moet zich conformeren aan de bedrijfsprocessen en richtlijnen van het intermediair.
Als u niet werkt in overeenstemming met de eisen van het intermediair, wordt de opdracht wellicht ingetrokken en bent u een opdrachtgever kwijt.

Is er nu wel of geen sprake van een gezagsverhouding? Als u als opdrachtnemer en opdrachtgever onderstaande stellingen met ja kunt beantwoorden, is er redelijkerwijze sprake van een zelfstandig ondernemerschap.

  • De opdrachtnemer zorgt zelf voor bedrijfsmiddelen als laptop, telefoon, etc;
  • De opdrachtnemer kan zelf zijn/haar werktijden bepalen;
  • De opdrachtnemer krijgt niets doorbetaald als deze ziek is, en de opdrachtgever reserveert hier ook niets voor of geeft u een toeslag voor ziektedagen;
  • De opdrachtnemer krijgt niets doorbetaald als deze vrij is, en de opdrachtgever reserveert hier ook niets voor of geeft u een toeslag voor deze vrije dagen;  
  • De opdrachtnemer sluit rechtstreeks een overeenkomst met u als opdrachtgever;
  • Wanneer de opdrachtnemer werk aflevert dat niet voldoet aan de overeenkomst tot opdracht, moet deze dat werk gratis aanpassen of opnieuw doen;
  • De opdrachtnemer is aansprakelijk voor de schade die hij/zij veroorzaakt bij normale uitoefening van de werkzaamheden;
  • De opdrachtnemer heeft meerdere opdrachtgevers.

Ook een BTW-nummer, het factureren van uw werkzaamheden, het doen van investeringen in uw onderneming, het maken van reclame, etc. zijn factoren die zelfstandig ondernemerschap van de opdrachtnemer bevestigen.
 

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl