Actueel houden Standaard DVD

Sinds 1 juli 2013 bent u als financieel dienstverlener verplicht om een standaard DVD aan de klant te verstrekken voor producten die onder het provisieverbod vallen. Om dit DVD op te kunnen maken heeft de AFM vorig jaar de DVD-generator ontwikkeld waarin u de DVD’s kunt maken. Uiteraard moet uw DVD een reële weergave zijn van uw adviespraktijk. Daarom moet u de DVD’s ook altijd actueel houden. Dit is vastgelegd in de Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen (Nrgfo).

Wanneer is een DVD niet meer actueel?
Dit is het geval als het dienstverleningsconcept wijzigt of als het aantal op de markt verkrijgbare producten (de benchmark) wijzigt. Dit laatste is iets wat een doorlopend proces is. Daarom heeft de AFM onlangs bekendgemaakt dat ze in augustus van dit jaar een update hebben doorgevoerd in de benchmark. Dit houdt in dat het aantal op de markt verkrijgbare producten is gewijzigd.

In de DVD-generator heeft u vorig jaar ingevuld hoeveel producten u binnen een bepaalde productcategorie vergelijkt. Het door u ingevulde aantal wordt in de DVD-generator afgezet tegen het totaal aantal in de markt verkrijgbare producten binnen de betreffende productcategorie; de benchmark. Vervolgens concludeert de DVD-generator of u geen, een beperkt of een groot aantal producten vergelijkt. Omdat deze benchmark nu door de AFM is aangepast is het raadzaam om te controleren of uw standaard DVD’s nog actueel zijn.

Wat kunt u doen om uw DVD weer te actualiseren?
Om uw DVD’s te actualiseren gaat u naar de DVD-generator in het Digitaal Loket. Vul onder het kopje ‘objectieve analyse’ in hoeveel producten u binnen de betreffende productcategorie vergelijkt. In de DVD-generator wordt dit aantal afgezet tegen de geactualiseerde benchmark. Na het opslaan verschijnt uw geactualiseerde DVD. Als uw onderneming een eigen website heeft, plaatst u dan ook het geactualiseerde DVD op uw website. Lees hier de geactualiseerde handleiding van de AFM met daarin de nieuwe benchmark.

In de dagelijkse praktijk merken wij dat de objectieve analyse vaak niet goed wordt geïnterpreteerd. Hierdoor ontstaat de situatie dat de DVD-generator een conclusie weergeeft die niet aansluit bij uw kantoorsituatie. Vaak leidt deze verkeerde interpretatie tot een foutieve conclusie in uw nadeel.

Heeft u vragen hieromtrent of wenst u begeleiding van Ophrys om tot een correct standaard DVD te komen, neem dan contact op met ons kantoor.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl