Update vakbekwaamheidsstelsel 2014

Ondanks alle berichtgeving in de media over het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel blijven we voor het voldongen feit staan dat op 1 januari 2016 iedere adviserende medewerker zelfstandig in het bezit moet zijn van diploma’s. Wij begrijpen dat u niet graag in de voorste linie staat maar te lang wachten kan funest worden. Graag praten wij u onderstaand bij over de laatste ontwikkelingen.  


Eerste examenresultaten
Tot 31 mei jongstleden zijn er 6.125 initiele examens nieuwe stijl afgenomen. Het gemiddelde slagingspercentage bedraagt 28% en dit is inderdaad laag. Echter uit de analyse van het CDFD blijkt dat met name MBO- en HBO studenten ver onder het gemiddelde scoren. Het gemiddelde slagingspercentage van examenkandidaten van MBO-opleidingen is circa 9% en van HBO-opleidingen is dat circa 7%. Het slagingspercentage van de overige examenkandidaten bedraagt 39,5% en dit zijn dan doorgaans de personen die reeds werkzaam zijn in de branche. Als we deze cijfers vergelijken met het verleden dan ligt het huidige percentage in de lijn van slagingspercentages van Assurantie B destijds en recenter FFP en SEH.

In dezelfde periode zijn 514 PE Plus examens afgenomen. De markt neemt hier nog een zeer afwachtende houding aan. Hier ligt het gemiddelde slagingspercentage beduidend hoger op 53% en zien we een stijgende lijn. Zo ligt in mei het slagingspercentage al op 58%.

De huidige situatie lijkt een herhaling van eerdere wetgeving met betrekking tot vakbekwaamheid. In de eerste Wft PE ronde van 2008-2009 was er ook een zeer negatieve stemming onder de cursisten en dit is in de loop der tijd ook aardig bijgesteld. Ik ben me overigens terdege bewust van de verschillen tussen de situatie destijds en de PE Plus examens nieuwe stijl.

Zorgverzekeringsadviseur
Ben ik verplicht om dit PE Plus examen te behalen om te mogen blijven adviseren op gebied van zorgverzekeringen. Het antwoord is nee. De eind- en toetstermen voor zorgverzekeringen blijven namelijk onderdeel van PE Plus examens Schadeverzekeringsadviseur Particulier en Schadeverzekeringsadviseur Zakelijk. Houders van deze beroepskwalificaties mogen daarom ook blijven adviseren over zorgverzekeringen. Zonder het diploma voor deze beroepskwalificaties is wél een apart Wft-diploma Adviseur Zorgverzekering nodig om te mogen adviseren over zorgverzekeringen.

Heeft u vragen over uw vakbekwaamheid, het volgen van PE Plus examen of de omwisselactie. Wij beantwoorden uw vraag graag als u deze stelt via het contactformulier.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl