Vakbekwaamheid 2014; Knelpunten in de praktijk

Inmiddels is het jaar 2014 vijf maanden oud en zien we al diverse probleemgevallen met betrekking tot het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel.

In de situaties die wij tegenkomen zijn medewerkers en werkgevers volledig in de veronderstelling dat alle diploma’s op orde zijn. Na controle door Ophrys blijken diploma’s in een aantal gevallen toch niet compleet, ontbreken PE-certificaten, e.d. Onderstaand geven wij een aantal voorbeelden van situaties die niet voldoen en waarbij de medewerker en werkgever in de veronderstelling zijn dat het goed is.

  • Iemand heeft in het verleden het Assurantie B diploma behaald en gaat er daarmee vanuit dat dit diploma kwalificeert voor Wft Basis, Wft Schade en Wft Leven. Echter het Assurantie B diploma kwalificeert alleen voor Wft Leven als in het verleden ook is deelgenomen aan het inhaalprogramma Beleggen A of het deeldiploma Wft Beleggen is behaald. Is dit niet behaald bij het Assurantie B diploma dan is het onderdeel Leven vervallen per 1-1-2014.
  • Iemand heeft deelgenomen aan het Inhaalprogramma Consumptief krediet en op een later moment het diploma SEH of Wft Hypothecair krediet behaald. Het Inhaalprogramma Consumptief krediet heeft dan geen enkele waarde omdat het alleen geldig is als op het moment van volgen van het Inhaalprogramma men in het bezit is van een geldig diploma dat kwalificeert voor Wft Hypothecair krediet.
  • Iemand heeft in mei 2011 een Wft diploma behaald en heeft vervolgens geen Wft PE studies meer voor gevolgd. De geldigheid van dit diploma is per 1-1-2014 vervallen. De laatste PE periode loopt namelijk van 1-7-2011 t/m 31-12-2012 (en is verlengd tot 31-12-2013) en men had dus voor deze periode toch nog een Wft PE Certificaat moeten behalen.
  • Bij de omwisseling moeten alle diploma’s en Wft PE certificaten kunnen worden overlegd. Op het moment dat PE-certificaten ontbreken zal een duplicaatversie moeten worden opgevraagd bij het opleidingsinstituut. Bevestiging van aanmelding is niet voldoende. Ontbrekende certificaten betekent geen complete cyclus van diploma en permanente educatie. Daarmee is de geldigheid van het diploma vervallen per 1-1-2014.
  • Iemand heeft een diploma behaald dat op de gelijkstellingenlijst van het CDFD staat. Echter dit diploma is behaald na 1-10-2007. Dit diploma heeft geen geldigheid op basis van de gelijkstellingenlijst omdat deze alleen geldt voor diploma’s afgegeven voor 1-10-2007. (Beroeps)diploma’s afgegeven na 1-10-2007 moeten altijd vergezeld gaan van Wft diploma’s. Er gelden enkele uitzonderingen voor een (beperkte) periode voor SEH, Hypothecair Planner en FFP.
  • Deeldiploma’s Wft Hypothecair krediet Algemeen, Wft Beleggen en Wft Leven Algemeen zijn na 1-1-2014 afzonderlijk niet meer geldig. Ze hebben alleen waarde als u een van de volgende combinatie bezit; Wft Leven Algemeen en Wft Beleggen of Wft Hypothecair krediet  Algemeen en Wft Beleggen of alle drie de deeldiploma’s. Er geldt nog een uitzondering voor Wft Hypothecair krediet Algemeen mits dit in het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel wordt gecompleteerd met het diploma Wft Vermogen.

Dit zijn een aantal voorbeelden die wij in onze dagelijkse praktijk veel tegenkomen en op basis waarvan wij al diverse relaties hebben moeten teleurstellen.

Ons advies is voorkom problemen en laat diploma’s en PE-certificaten van uzelf en medewerkers controleren voordat men aan de PE Plus examens begint. Immers u kunt er beter nu achterkomen dat het niet klopt dan op het moment dat u gaat omwisselen.
Nu kunt heeft men nog ruim de tijd om te anticiperen op hiaten door nieuwe diploma’s te halen en toch voor 1-1-2016 te voldoen aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen.  Als men op het moment van omwisselen geconfronteerd wordt met hiaten heeft men de PE Plus examens voor niets gevolgd en moet men in een relatief zeer korte tijd alsnog nieuwe diploma’s halen om tijdig te voldoen aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Dit alles met veel stress tot gevolg.

Kortom; voorkomen is beter dan genezen en onderneem nu actie! 

Heeft u vragen hierover of wilt u uw diploma’s laten controleren neem dan contact op met Ophrys. Voor een bedrag van € 75,- per persoon controleren wij alle diploma’s en PE-certificaten en begeleiden wij u met de te volgen PE Plus examens en omwisselactie.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl