Update vakbekwaamheid 2014

Afgelopen week heeft Minister Dijsselbloem, na overleg met de commissie Financiën van de Tweede Kamer, bekendgemaakt dat hij een aantal zaken in het nieuwe stelsel Vakbekwaamheid 2014 wil versoepelen. Onderstaand de laatste ontwikkelingen op een rijtje.

Inhaalexamen
Minister Dijsselbloem heeft aangegeven dat het omwisselen van oude diploma’s voor nieuwe eenvoudiger gemaakt kan worden. Hoe een en ander dan vormgegeven moet worden is nog niet bekend. Wel zou de uitkomst zijn dat voor de meeste modules geen inhaalexamen meer nodig is, maar dat volstaan kan worden met een PE-Plus examen. Ook is de Minister bereid de overgangsregeling met een half jaar te verlengen tot 1 januari 2016.

Verplichte driejaarlijks PE-examen
Het is duidelijk dat de Minister wel vasthoudt aan het driejaarlijks PE-examen. Hij heeft daarbij wel duidelijk aangegeven hier niet meer over in discussie te willen gaan met de branche. In zijn argumentatie hiervoor greep hij terug naar de CDFD-evaluatie die een zwart beeld schetste van de manier waarop het huidige PE-systeem in de praktijk wordt toegepast. Wel geeft de Minister toe dat de financieel dienstverleners hierdoor de enige beroepsgroep is waarbij de PE getoetst wordt in de vorm van een examen. De Minister vindt dit echter gerechtvaardigd omdat de instapeisen voor de branche ook niet zo  hoog zijn. Hij verwijst daarvoor dat bijvoorbeeld voor artsen, accountants en notarissen minimaal een HBO of universitaire opleiding is vereist om het beroep te kunnen uitoefenen.

PE-examen: alleen actualiteiten
Ook heeft Minister Dijsselbloem de bezwaren van de branche weggenomen door toe te zeggen dat deze PE-examen uitsluitend zal bestaan uit vragen die betrekking hebben op de actualiteit. Adviseurs zullen dus niet bij herhaling op oude vakbekwaamheid getoetst worden. Op een vraag of de actuele ontwikkelingen zoveel stof geven om elke drie jaar een toets af te nemen kon de minister op voorhand nog geen antwoord geven. Hij heeft wel aangegeven er geen bezwaar tegen te hebbem om de eerste keer die termijn te verlengen tot bijvoorbeeld vijf jaar.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl