Nota wijzigingswet financiële markten 2013 - augustus 2012

In de nota van 20 augustus jl. zijn diverse vragen beantwoord van de diverse tweede kamerfracties betreffende de wijzigingswet financiële markten 2013. Onderstaand lichten wij het belangrijkste punt uit deze nota eruit voor u.

Spreiding advies- en distributiekosten
De regel was dat als dat als de advies- en distributiekosten door de klant gespreid worden betaald over een periode langer dan drie maanden zou sprake zijn van consumptief krediet.

Dit laatste stuitte op een aantal bezwaren. Naast praktische bezwaren die een consumptief krediet met zich brengt, zoals het uitvoeren van een kredietwaardigheidtoets voordat advies kan worden gegeven, wordt de toegang tot advies onnodig belemmerd. Om te voorkomen dat consumenten die de advies- en distributiekosten gespreid willen betalen een consumptief krediet af moeten sluiten, zal bij nota van wijziging bij Wijzigingswet financiële markten 2013 het volgende worden geregeld.

De financiële dienstverlener mag de kosten van zijn advies spreiden over een langere termijn dan de nu geldende 3 maanden, mits de gespreide betaling:

  • Wordt verleend ten behoeve van de betaling van kosten gericht op het tot stand brengen van een overeenkomst met betrekking tot een betalingsbeschermer, complex product, hypothecair krediet, individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering.
  • Door de financiële dienstverlener zonder rente of andere kosten wordt aangeboden aan de klant.
  • Betreffende advies- en distributiekosten over maximaal twee jaar wordt gespreid. Deze beperkte termijn wordt voorgesteld om de uitzondering niet onnodig ruim te maken en het risico op overkreditering te minimaliseren.

Voor de betaling van alleen distributiekosten, waarbij niet tevens sprake is van advies, is geen maximumtermijn vastgesteld omdat het vaak gaat om relatief kleine bedragen. De betalingstermijn voor deze distributiekosten kan gelijk zijn aan de looptijd van het product. De klant moet wel inzicht hebben in de hoogte van de distributiekosten.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl