Aanpassingen in het wetsvoorstel Bgfo 3 - augustus 2012

Naar aanleiding van de diverse reacties uit de markt op de consultatieronde zijn er diverse aanpassingen gedaan met betrekking tot het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk. Het Ministerie van Financiën heeft hier op 3 augustus een brief over gepubliceerd. Onderstaand hebben voor u feiten op een rijtje gezet. 

Onduidelijkheid over het begrip adviseren
De nieuwe vakbekwaamheidseisen zijn verplicht gesteld voor medewerkers die zich bezighouden met adviseren. Alleen wanneer is er sprake van adviseren. Hier zal het Ministerie van Financiën meer duidelijkheid geven in een nota van toelichting die nog moet volgen.

De beroepskwalificatie adviseur betalen en sparen
Deze beroepskwalificatie gaat vervallen. Dus adviseurs in spaar- en betaalproducten hebben geen diplomaplicht. Dit betekent niet dat de werkgever niet moet borgen dat de medewerkers vakbekwaam op gebied van sparen en betalen.

Aparte module zorgverzekeringen
In tegenstelling tot de wens van het Ministerie van Financiën om naar minder modules te gaan en geen uitzonderingen te maken. Is er voor zorgverzekeringen toch een uitzondering gemaakt omdat de module Wft Schade particulieren voor medewerkers van zorgverzekeraars te veel niet ter zake doende stof bevat. De uitzondering is gemaakt vanuit de overweging van het grote belang van zorgverzekeringen in premievolume en aantal verzekerden.

PE examen ieder 3 jaar
Op dit moment is de regel dat er binnen deze termijn een tijdspanne is van 18 tot 36 maanden. Dit betekent dat pas het volgende PE examen gedaan kan worden na minimaal 18 maanden, doch uiterlijk binnen 36 maanden na het vorig. Op dit moment is de systematiek van 3 jaar losgelaten en vervangen door een continuesysteem met individuele intervallen. Dit betektent dat iedere diplomahouder steeds 36 maanden na het behalen van zijn diploma een PE examen moet doen. Daarnaast moet er binnen de financiële onderneming een continue borging zijn van kennis over actuele ontwikkelingen.

Diploma’s kunnen herleven
Met de huidige aanpassing kunnen diploma’s niet meer vervallen. Echter wil iemand weer in de financiële dienstverlening gaan adviseren dan zal deze persoon zijn diploma’s weer moeten laten herleven middels een inhaalexamen en vervolgens iedere 36 maanden een PE-examen.

Vragen over de overgangsregeling
In de periode tussen 1-1-2014 en 1-7-2015 worden bestaande diploma’s herbeoordeeld en  kunnen bestaande diplomahouders middels aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen gaan voldoen. Om de overgangsregeling te vereenvoudigen is de PE-periode 2011-2012 verlengd tot 31-12-2013. Dit betekent dat u een jaar extra tijd heeft om aan uw Wft PE verplichtingen 2011-2012 te voldoen.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl