Het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel

Vanaf 1 januari 2013 zal er een diplomaplicht gaan gelden voor alle adviseurs. Op dit moment geldt de diplomaplicht alleen nog voor feitelijk leidinggevenden bij kantoren met minder dan 50 fte. Daarnaast komt er op deze datum een nieuw vakbekwaamheids-gebouw met nieuwe diploma’s en wordt er een nieuwe PE-regeling van kracht. Kortom wijzigingen die voor uw kantoor een grote impact (kunnen) hebben. 

Het voorstel van Minister de Jager voor aanscherping van de vakbekwaamheidseisen moet weliswaar nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste kamer maar veel zal er niet meer veranderen. Het afgelopen jaar zijn er al twee consultatierondes over dit onderwerp geweest met de branche en op basis daarvan heeft Minister de Jager zijn voorstellen januari jl. gepresenteerd.   

Diplomaplicht 
Vanaf 1-1-2013 moeten alle adviseurs voortaan zelfstandig voldoen aan de diplomaplicht voor hun vakgebieden. Dit mag in tegenstelling tot nu niet meer geborgd worden een feitelijk leidinggevende. De Minister geeft duidelijk aan dat niet alle medewerkers hoeven te voldoen aan de diplomaplicht maar alleen de adviseurs. Maar waar ligt de grens voor het begrip adviseur, immers een commerciële binnendienst kan ook een adviserende functie hebben vanuit kantoor. De scheidslijn tussen advies en slechts inhoudelijk klantcontact is erg dun en wordt in de dagelijkse praktijk snel overschreden. In dat kader  adviseren wij om ervoor zorg te dragen dat eenieder met vakinhoudelijk klantcontact in het bezit is van de benodigde vakdiploma’s. Voor nieuwe kantoren geldt dat zij voor 1-1-2014 aan deze verplichtingen moeten voldoen. Kantoren die reeds actief zijn in de financiële dienstverlening hebben een overgangstermijn tot 1-1-2015.  

Vakbekwaamheidsgebouw
Tegelijk met de invoering van de diplomaplicht komt er een nieuw vakbekwaamheidsgebouw. In dit nieuwe vakbekwaamheidsgebouw stapt de Minister af van productcategorieën en gaat hij over naar beroepskwalificaties. Iedere beroepskwalificatie start altijd met de Basismodule, aangevuld met beroepsspecifieke modules. De Basismodule wordt voortaan gebruikt voor ethiek, integriteit en vaardigheden. Als we kijken naar de diverse beroepskwalificaties zien we ook een nieuwe module in beeld komen nl. Vermogensopbouw, dit is de nieuwe benaming van wat nu Wft Leven is. 
Daarnaast zien we dat de huidige module Wft Schade gesplitst wordt in 3 delen. Schade Particulieren, Schade Zakelijk en Inkomen. Deze splitsing is aangebracht omdat binnen de diverse onderdelen de afgelopen jaren een dusdanige specialisatie is ontstaan dat dit vraagt om aparte vakbekwaamheidseisen.  

Permanente Educatie 
Het huidige systeem van permanente educatie waarbij u eens per 18 maanden in enkele dagen een update krijgt van reeds ingevoerde wijzigingen en actualiteiten verdwijnt. Vanaf 1-1-2013 zijn alle adviseurs én medewerkers met klantcontact zelfstandig verantwoordelijk voor het direct up-to-date zijn van wijzigingen en actualiteiten. Hoe men deze informatie vergaart bepaald eenieder zelf, als men het maar doet. De AFM krijgt bevoegdheid om te controleren of men ook daadwerkelijk op de hoogte is van alle geldende actualiteiten en wijzigingen.  Daarnaast moeten adviseurs nog eens per 3 jaar een PE-examen afleggen waarmee men de geldigheid van diploma’s borgt. Het niet tijdig afleggen én slagen heeft als consequentie dat de geldigheid van het diploma vervalt en men niet meer mag adviseren. Deze examinering geldt overigens ook voor andere medewerkers die zijn of haar diploma’s geldig willen houden.  

Omwisseling diploma’s oud naar nieuw
De nieuwe eisen omtrent vakbekwaamheid worden ook direct gebruikt om van de wirwar aan gelijkstellingen van oude diploma’s af te komen. Om uw huidige diploma om te wisselen moet u een aanvullend EVC-traject volgen naar het nieuwe niveau of een inhaalexamen en PE-examen afleggen.   


Kortom de komende twee jaren vragen naast alle veranderingen in uw bedrijfsmodel door de invoering van het provisieverbod ook de nodige inspanningen op gebied van vakbewaamheid. Hierbij zult u als adviseur uzelf de vraag moeten stellen ‘ga ik nog voor een breed advies of kies ik voor specialisatie’.   

Heeft u vragen omtrent de nieuwe richtlijnen rondom vakbekwaamheid en de impact voor uw kantoor. Neem dan vrijblijvend contact op met Ophrys voor meer informatie. 

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl