Self Assessment wordt Marktmonitor Adviseurs & Bemiddelaars

Het vertrouwde Self Assessment wordt vervangen door de marktmonitor. Vanaf april kunnen financieel dienstverleners de nieuwe Marktmonitor Adviseurs & Bemiddelaars invullen. Wat er veranderd is ten opzichte van het Self Assessment leest u hieronder.

Voorjaar in plaats van najaar
U was gewend om het Self Assessment altijd in de periode september en oktober in te vullen. De nieuwe Marktmonitor wordt voortaan in het voorjaar verstuurd en moet worden ingevuld in de periode april tot en met juni. Reden van deze wijziging is dat de AFM met de uitkomsten van de marktmonitor meer kan inspelen op de jaarlijkse activiteitenagenda en daarmee het toezicht zo efficiënt en effectief mogelijk kan inrichten.

Groepsindeling en invultermijn
U ontvangt één dezer dagen een brief, of wellicht heeft u de brief al ontvangen, waarin staat aangegeven in welke groep u bent ingedeeld. In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft de AFM gekozen voor nog meer spreiding en is er van twee naar drie groepen gegaan. Daarnaast is de invultermijn verkort van 6 naar 4 weken.

Groep 1: van 16 april tot 14 mei 2015
Groep 2: van 30 april tot 28 mei 2015
Groep 3: van 11 mei tot 11 juni 2015

De vragenlijst zelf
De vragen zijn ten opzichte van het oude Self Assessment duidelijker geworden en de vragenlijst is gebruiksvriendelijker en korter. Zo wordt getracht om de vragen zoveel mogelijk te laten aansluiten op zaken die op uw eigen onderneming van toepassing zijn.

In de vragenlijst worden vragen gesteld over jaarlijks terugkerende onderwerpen, zoals:

  1. Typering van de onderneming
  2. Bedieningsconcept van de onderneming
  3. Medewerkers, freelancers en uitzendkrachten binnen uw onderneming en het beloningsbeleid
  4. Samenwerkingsverbanden met uw onderneming en overnames
  5. De (klant)portefeuille en het verdienmodel van de onderneming
  6. De financiële situatie van de onderneming
  7. De evaluatie van de vragenlijst

De Marktmonitor bevat geen modules meer met verdiepende vragen over specifieke thema’s zoals beloningsbeleid en beleggingsverzekeringen. De AFM heeft aangegeven dat als ze informatie nodig heeft over specifieke onderwerpen, ze deze via een steekproef en een vervolgvragenlijst voorleggen aan een representatief aantal adviseurs en bemiddelaars.

Na het invullen van de vragenlijst ontvangt u binnen 48 uur een ontvangstbevestiging en twee PDF-documenten. Eén document met alle gestelde vragen over uw onderneming en in het andere document worden de door u gegeven antwoorden weergegeven in overzichtelijke tabellen. In situaties waarbij er onduidelijke informatie is verstrekt kan de AFM telefonisch contact opnemen.

Tijdsbesparing de komende jaren
Door de AFM zijn verschillende aanpassingen gedaan en wordt geprobeerd om de komende jaren geen structurele wijzigingen meer door te voeren in de vragenlijst. Daardoor zal vanaf volgend jaar een deel van de antwoorden op basis van de dit jaar gegeven antwoorden al automatisch vooraf worden ingevuld. U hoeft deze antwoorden dan alleen nog maar te controleren of ze nog steeds kloppen op uw kantoorsituatie en anders aan te passen.  Doelstelling is dat u hierdoor minder tijd nodig heeft voor het invullen van de vragenlijst. Echter, dit jaar begint u blanco en heeft u hier nog geen voordeel van.

Zoals kantoren die van onze full-service dienstverlening gebruikmaken reeds gewend zijn, kan Ophrys u ook ondersteunen bij de invulling van de Markmonitor Adviseurs & Bemiddelaars. Wilt u weten wat wij voor u hierin kunnen betekenen, neem dan contact op met ons kantoor. 

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl