Stappenplan naar uw nieuwe beroepsdiploma

De afgelopen maanden merken wij steeds vaker dat er de nodige misverstanden zijn over het verkrijgen van de nieuwe beroepsdiploma’s welke in het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel door het DUO worden afgegeven. Zo komen we de volgende misvattingen tegen:

  • De PE Plus certificaten zijn de nieuwe diploma’s.
  • Als het PE Plus examen is behaald ben ik klaar en komt het nieuwe diploma vanzelf.

Wij komen regelmatig tegen dat men vergeet dat het omwisselen van de diploma’s ook een onderdeel is van het verkrijgen van de nieuwe diploma’s. Onderstaand het stappenplan om in het bezit te komen van een nieuw diploma.

Stap 1 Bepaal uw beroepskwalificatie
Als eerste kijkt u voor welke beroepskwalificatie u een nieuw Wft-diploma wenst te verkrijgen. Daarvoor raadpleegt u het schematisch overzicht van het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel.

Stap 2 Controleer de geldigheid van uw diploma en PE-certificaten
Controleer of u de benodigde diploma’s en Wft PE certificaten heeft voor de beroepskwalificaties welke u wenst te verkrijgen.

Heeft u diploma’s welke behaald zijn voor 1 oktober 2007, kijk dan of uw diploma’s terugkomen op de gelijkstellingslijst van het CDFD. Let op! De tenaamstelling en het opleidingsinstituut moet exact overeenkomen met hetgeen op uw diploma staat vermeld.

In de periode 2006/2007 had u ook de mogelijkheid om aan twee inhaalprogramma’s deel te nemen. Te weten het programma Inhaal Consumptief krediet en Inhaal Beleggen A. Let op! De certificaten die hiervoor afgegeven zijn, zijn alleen geldig als u op het moment van behalen van het inhaalprogramma ook in bezit bent van het diploma Wft Hypothecair krediet (voor inhaal Consumptief krediet en/of Inhaal Beleggen A) of Wft Leven (voor inhaal Beleggen A).

Staan uw diploma’s op de gelijkstellingslijst dan moet u voor de vermelde Wft modules voor alle drie de Wft PE periodes een PE certificaat hebben behaald. De PE-periodes lopen van:
1 juli 2008 t/m 31 december 2009
1 januari 2010 t/m 30 juni 2011
1 juli 2011 t/m 31 december 2012 en is verlengd tot 31 december 2013

Zijn uw diploma’s behaald na 1 oktober 2007 dan staat op de diploma’s vermeld voor welke Wft module(s) deze geldig zijn. Let op! In het verleden hadden opleidingsinstituten 6 maanden de tijd om de nieuwe toetstermen te implementeren in de examens. In de wettekst op uw diploma ziet u op basis van welke toetstermen uw diploma is behaald. Dit is leidend voor de te behalen Wft PE certificaten.

Voorbeeld:
U heeft een diploma behaald op 15 februari 2010 en in de wettekst op het diploma staat dat het examen is afgenomen op basis van de toetstermen 1 juli 2008. Dit betekent dat, ondanks het diploma in de PE periode 2010/2011 is behaald, toch nog het Wft PE certificaat 2010/2011 moet worden overlegd omdat het examen is gedaan op basis van de toetstermen 2008/2009.

Stap 3 Omwisselen van uw ‘oude’ diploma
U biedt alle voor 1 januari 2014 behaalde diploma’s en Wft PE certificaten bij een exameninstituut aan voor de omwisselactie. U kunt hiervoor gebruik maken van de omwisseltools van de diverse exameninstituten. Het exameninstituut doet een definitieve beoordeling op uw diploma’s en Wft PE certificaten en stuurt deze in naar het DUO. Het DUO zal slechts op basis van steekproefsgewijze basis controleren. Na verloop van tijd ontvangt u ook van het DUO een emailbericht per aanvraagde beroepskwalificatie dat deze is geregistreerd.

Let op! Start uw omwisselactie direct voor alle beroepskwalificaties waar u op basis van uw diploma’s in aanmerking komt. Het is niet belangrijk of u al geslaagd bent voor uw PEplus examen. Beroepskwalificaties waarvoor u de omwisselactie aanvraagt maar later toch besluit geen PEplus examen te doen vervallen automatisch op 1 april 2016.

Stap 4 Behalen van het PEplus examen
Vervolgens doet u vóór 1 april 2016 het PEplus examen voor de betreffende beroepskwalificaties waarvoor u in aanmerking komt op basis van uw behaalde diploma’s en Wft PE certificaten voor 1 januari 2014.

Let op! Stap 3 en 4 mag u ook omdraaien. Echter, wij adviseren u om de omwisselactie eerst te starten of, als u al begonnen bent met uw PEplus studies of wellicht al één of meerdere PEplus examens heeft behaald, deze direct op te starten. Als u namelijk een akkoord ontvangt van het opleidingsinstituut weet u zeker dat uw ‘oude’ diploma’s en Wft PE certificaten goed zijn. Het zou immers zeer betreurenswaardig zijn als u na het behalen van uw PEplus examen er achter komt dat uw ‘oude’ diploma niet voldoet of er toch een Wft PE certificaat mist. Uw PEplus studie is dan zinloos geweest en resteert er minder tijd om het benodigde initiële examen te doen.

Stap 5 Afgifte nieuw beroepsdiploma
Na afronding van het omwisselen van uw ‘oude’ diploma’s en het behalen van de benodigde PEplus examens worden door het DUO de nieuwe diploma’s afgeven voor de betreffende beroepskwalificaties. De afgifte van de diploma’s kan overigens geruime tijd in beslag nemen. Let op! Controleer of de gegevens op uw nieuwe beroepsdiploma’s goed vermeld staan.

Heeft u vragen over de geldigheid van uw diploma’s en eventuele Wft PE certificaten, het omwisselen of PEplus examens, neem dan contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0492-344988. Ophrys kan u op diverse manieren ondersteunen bij het goed doorlopen van de overgangsregeling.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl