Compliance en de toegevoegde waarde voor uw onderneming

De functie van compliance officer bestaat pas zo’n twintig jaar, maar in de afgelopen periode heeft deze functie een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt.

In aanvang was de compliance officer alleen actief in de financiële sector en bekeek vooral of alle regels goed werden nageleefd. De compliance officer van nu heeft een prominentere rol binnen de onderneming en vervuld een belangrijke taak als sparringpartner van directie en management.

Van een passieve controlefunctie ...
In het begin van deze eeuw was de taak van een compliance officer eenvoudigweg het toetsen van werkprocessen aan de wet- en regelgeving. De functie was beperkt en sterk regelgedreven. Het waren dan ook vaak juristen die de functie uitoefenden. Ver van de business hielden zij in de gaten of de opgelegde regels voldoende werden nageleefd. Hierbij werd van de compliance officer een zekere terughoudendheid verwacht.

... Naar een cruciale rol
De compliance officer heeft ondertussen een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Steeds meer financiële ondernemingen hebben de compliance officer een centrale rol gegeven in hun organisatie. Langzaamaan is het besef binnen organisaties gekomen dat regels bestaan om klanten beter te bedienen en ze meer transparantie genereren binnen het bedrijfsleven. Een onderneming van deze tijd ziet compliance meer dan alleen het afvinken van een checklist, maar als een belangrijke tool om klantgericht te werken.

Compliance is meer dan het naleven van regels alleen
Compliant zijn is meer dan het naleven van regels. Het is bijvoorbeeld ook het centraal stellen van het belang van de klant. De compliance officer van nu:

  • Is een sparringpartner op strategisch niveau;
  • Waarborgt binnen de onderneming de juiste randvoorwaarden voor een kwalitatieve dienstverlening aan de klanten;
  • Begeleidt werknemers bij het oplossen van spanningsvelden tussen theorie en praktijk.

Voor veel ondernemingen is het, gezien de omvang van de onderneming, echter niet weggelegd om een eigen compliance officer aan te stellen. Dan is een externe compliance officer wellicht een passende oplossing.

Daarbij komt dat de AFM in algemene zin positief oordeelt over ondernemers die gebruik maken van externe ondersteuning om hiermee hun bedrijfsvoering te verbeteren en/of de kwaliteit van de dienstverlening in generieke zin. De AFM kan daarmee in voorkomende gevallen in positieve zin rekening houden bij de uitoefening van haar controletaken.

Ophrys biedt Wft compliance ondersteuning in de moderne variant. Wij kennen de uitdagingen, die u iedere dag tegenkomt, in uw advisering als geen ander door onze jarenlange praktijkervaring in de financiële dienstverlening. Daarnaast hebben wij volledige kennis van Wft wet- en regelgeving.

Door deze combinatie kunnen wij u een passende oplossing bieden om u te ondersteunen bij het inrichten van een efficiënte en compliance dienstverlening, waarbij het klantbelang centraal staat. 

Neem voor meer informatie contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0492-344988 of via het contactformulier.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl