EVC-traject als alternatief voor PEplus of Wft examen

We hebben nog 10 maanden tot 31 december 2016, de einddatum van de overgangsregeling. Langzaamaan merken we dat sommige adviseurs nerveus beginnen te worden, omdat ze al enkele keren zijn gezakt voor hun PEplus of Wft examen(s). Met nog 10 maanden te gaan stijgt de spanning en neemt de druk toe.

Als u ook zoveel moeite heeft met studeren en de theoretische manier van toetsen van het PEplus of Wft examen, biedt een EVC-traject misschien uitkomst. Omdat velen niet bekend zijn met de alternatieve manier van toetsen geven wij u onderstaand een duidelijk beeld van wat een EVC-traject is.

Wat is EVC?
EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Het is een toetsmethode die rekening houdt met uw bestaande kennis en praktijkervaring, zoals die in het verleden is opgedaan in de parktijk en middels het behalen van diploma’s. In een EVC-procedure beoordeelt een exameninstituut of u op grond van uw (werk)ervaring en/of opleidingen voldoet aan de eindtermen van een Wft-module en kan zo een Wft-diploma worden verkregen. Daarvoor moet u een portfolio samenstellen en een individueel assessment (mondeling) afleggen.

De procedure
De onderdelen van een EVC-procedure zijn:

1. De scan
Na het invullen van de vragenlijst krijgt u van het exameninstituut het advies of een EVC-procedure wel of niet zinvol is.

2. De aanmelding
Het is aan uzelf om te beslissen of u zich vervolgens daadwerkelijk aanmeldt voor de EVC-procedure.

3. Het intakegesprek
Daarna vindt het intakegesprek plaats. In dat gesprek wordt onder meer uitleg gegeven over de criteria waaraan uw portfolio met bewijsstukken moet voldoen.

4. Uw portfolio
U stelt uw portfolio samen met documenten of bewijsstukken die aantonen dat u aan de gevraagde Wft-eindtermen voldoet. Bij mogelijke bewijsstukken kan worden gedacht aan: diploma’s (of certificaten of bewijzen van deelname) van eerder gevolgde opleidingen, cursussen en/of trainingen, referenties van klanten of leidinggevenden, adviesdossiers, verslagen van functioneringsgesprekken, relevante hobby’s of vrijwilligerswerk.

5. Het assessmentgesprek
Het samengestelde portfolio wordt vervolgens in een assessmentgesprek met twee beoordelaars besproken. Zij toetsen onder meer relevantie, variatie en actualiteit van de bewijsstukken en beoordelen of deze voldoen aan de vereiste competenties. De assessoren leggen hun bevindingen, conclusies en aanbevelingen vast in een eindrapportage.

6. De eindrapportage
Bij een voldoende beoordeling volgt verstrekking van het Wft-diploma.

De doorlooptijd
De beschikbaarheid van voldoende én kwalitatieve bewijsstukken is bepalend voor de tijd die nodig is voor het doorlopen van een EVC-traject. Dit duurt doorgaans 6 tot 12 weken.

De kosten van een procedure
Het individuele karakter van de procedure heeft gevolgen voor de kosten ervan. De prijs voor het afleggen van een EVC-traject verschilt per instituut, maar ligt gemiddeld tussen de € 900,- en      
€ 1.700,-.

Welk exameninstituut biedt EVC aan?
Onderstaande exameninstituten zijn geaccrediteerd door het CDFD om een EVC-traject aan te bieden:

  • EBFS te Amersfoort
  • EVC Centrum Nederland BV te Hilversum
  • Hogeschool van Amsterdam te Amsterdam
  • Nibe-SVV te Amsterdam
  • Wft Nivo te Nieuwegein

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande vragen over uw vakbekwaamheid, de overgangsregeling of het omwisselen van uw diploma’s, neem dan contact op met ons kantoor op 0492-344988 of via het contactformulier.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl