Invoering Richtlijn Hypotheken - Deel 3

Op 21 maart aanstaande zou de nieuwe Richtlijn Hypotheken worden ingevoerd in de Nederlandse wetgeving. De richtlijn is primair bedoeld voor hypotheken voor woningen van de consument. Deze richtlijn heeft twee belangrijke doelstellingen.

  • Bevorderen van een goed functionerende interne markt voor kredietovereenkomsten. Aanbieders moeten hypotheken kunnen aanbieden in elke lidstaat, en consumenten moeten een hypotheek kunnen afsluiten bij aanbieders uit elke lidstaat.
  • Het ontwikkelen van een hoog en gelijkwaardig niveau van consumentenbescherming. Dit is extra belangrijk indien aanbieders, adviseurs, bemiddelaars en consumenten uit verschillende lidstaten met elkaar een relatie aangaan.

De komende weken behandelen we de elementen uit de Richtlijn Hypotheken die voor u als financieel dienstverlener belangrijk zijn. In dit derde deel:

  • Actuele ontwikkelingen
  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Vakbekwaamheid

Actuele ontwikkelingen
De afgelopen weken heeft u hier wellicht alweer veel over gehoord. De goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer laat nog even op zich wachten en daarmee is de invoeringsdatum van 21 maart niet meer haalbaar. Minister Dijsselbloem streeft nu naar invoering in de zomer van 2016. Daarentegen merken wij dat de geldverstrekkers de huidige wetsvoorstellen voor zover mogelijk wel implementeren in hun bedrijfsvoering en dus het ESIS-formulier in de loop van maart of april toch gaan invoeren. Dit vooruitlopend op de definitieve invoering van de wetgeving.

Het is daarom belangrijk dat u met uw klanten de aanstaande wijzigingen tijdig bespreekt en voor zover mogelijk daar al op anticipeert. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Vroegtijdig beginnen met verzamelen van aan te leveren stukken. In de nieuwe werkwijze zullen deze doorgaans eerder en sneller aangeleverd moeten worden.
  • Langere termijn financieringsvoorbehoud.
  • Langere termijn tot aktepassering bij de notaris.

Door deze actualiteiten op voorhand goed met uw klanten te bespreken voorkomt u ergernis en teleurstellingen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
De richtlijn verplicht u als kredietbemiddelaar een verzekering tegen beroepsaansprakelijkheid af te sluiten. Inmiddels zijn de bedragen daarvan vastgesteld. Er geldt een minimum bedrag van €460.000 per gebeurtenis en €750.000 per kalenderjaar voor alle gebeurtenissen tezamen.
De meeste financieel dienstverleners hebben op dit moment voor dit onderdeel al een dekking op hun beroepsaansprakelijkheidsverzekering met een hogere dekking dan deze nieuwe wettelijke vereisten. Controleer in ieder geval uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering of deze voldoet aan de gestelde eisen.

Vakbekwaamheid
Voor de dienstverlening met betrekking tot hypothecair krediet blijven in ieder geval de huidige vakbekwaamheidseisen gelden zoals deze zijn vastgelegd in het vakbekwaamheidsbouwwerk van 2014. Dit betekent dat adviserende medewerkers verplicht zijn om vanaf 1 januari 2017 in het bezit te zijn van het diploma Adviseur Hypothecair krediet.

Echter, aanvullend hierop stelt de richtlijn vakbekwaamheidseisen aan feitelijk leidinggevenden van personen met klantcontact. Deze eisen houden in dat feitelijk leidinggevenden moeten beschikken over actuele kennis op gebied van hypothecair krediet. Er is geen sprake van een diplomaplicht voor deze feitelijk leidinggevenden (behalve wanneer zij zich ook rechtstreeks bezig houden met adviseren). Feitelijk leidinggevenden kunnen voor het vergaren en actueel houden van hun kennis aansluiting zoeken bij de modules Wft Basis en Wft Hypothecair krediet. Deze corresponderen met de eisen van de Richtlijn Hypotheken.

Mocht u vragen hebben over de invoering van de Richtlijn Hypotheken voor uw adviespraktijk, neem dan contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0492-344988 of middels het contactformulier.

In het laatste deel lichten we het volgende onderdeel toe:

  • ESIS-formulier
Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl