Nieuwe vakbekwaamheidsstelsel en uw vergunning

Op 1 januari 2017 loopt de overgangstermijn voor vakbekwaamheid af en moeten alle adviseurs over nieuwe omgewisselde diploma’s beschikken. De AFM heeft aangegeven vanaf deze datum financieel dienstverleners te controleren op de naleving van de diplomaplicht. Onderstaand geven wij aan welke stappen u moet doorlopen om te controleren of uw vergunning na 1 januari 2017 nog correct is.


Controleer welke vergunningsonderdelen nu in het register staan geregistreerd
In het register kunt u zien welke vergunningsonderdelen zijn aangemeld voor adviseren en welke vergunningsonderdelen zijn aangemeld voor bemiddelen.
Klik hier om naar het register te gaan zodat u de controle kunt starten.

Controleer of u alle diploma’s heeft
Binnen uw onderneming moet per vergunningsonderdeel minimaal één adviseur in het bezit zijn van het diploma. Wij adviseren overigens om ervoor zorg te dragen, indien mogelijk, dat er minimaal twee adviseurs per vergunningsonderdeel in het bezit zijn van het diploma. Reden hiervoor is dat bij ziekte, vakantie, ontslag, e.d. van een adviseur de continuïteit van advisering aan uw klanten geborgd blijft.

Betaalrekeningen Adviseur Basis
Consumptief krediet Adviseur Consumptief krediet
Electronisch geld Adviseur Basis
Hypothecair krediet Adviseur Hypothecair krediet
Inkomensverzekeringen Adviseur Inkomen
Pensioenverzekeringen Adviseur Pensioen
Premiepensioenvorderingen Adviseur Pensioen
Schadeverzekeringen particulier Adviseur Schadeverzekering particulier
Schadeverzekeringen zakelijk Adviseur Schadeverzekering zakelijk
Spaarrekeningen Adviseur Basis
Vermogen Adviseur Vermogen
Zorgverzekeringen Adviseur Schadeverzekering particulier
Deelnemingsrechten in beleggingsinstelllingen Adviseur Vermogen

U heeft in de overgangsperiode PEplus examen gedaan over de topmodule, maar dit betekent niet dat u ook alleen dat diploma ontvangt. U ontvangt ook alle diploma’s van de onderliggende modules. Heeft u een diploma niet dat wel bij een vergunningsonderdeel wordt benoemd dan zijn er de volgende opties:

  • U heeft het diploma nog niet ontvangen. Neem direct contact op met uw opleidingsinstituut om te controleren of de omwisselactie wel goed is verlopen.
  • U moet nog PEplus examen doen voor dit vergunningsonderdeel.
  • U kunt gebruikmaken van een beperkte vergunning op dit onderdeel.

Gebruikmaken van een beperkte vergunning
Op enkele onderdelen kunt u gebruikmaken van een beperkte vergunning. Dit zijn:

  • Schadeverzekeringen particulier. U kunt hier gebruik van maken om opstal- en inboedelverzekeringen te sluiten in combinatie met het vergunningsonderdeel Hypothecair krediet.
  • Inkomensverzekeringen. U kunt hier gebruik van maken om betalingsbeschermers te sluiten in combinatie met het vergunningsonderdeel of de vergunningsonderdelen Vermogen, Hypothecair krediet en/of Consumptief krediet.

Indien u gebruik wenst te maken van deze beperkte vergunning dan moet u dit wel expliciet laten aantekenen op uw vergunning.

U bent niet (meer) in het bezit van het juiste diploma
U moet dan minimaal voor dat betreffende vergunningsonderdeel adviseren uw vergunning inleveren op gebied van adviseren. Daar heeft u immers uw diploma voor nodig. Het vergunningsonderdeel bemiddelen mag u behouden. U moet echter wel uw klanten informeren dat u voortaan een beperkte dienstverlening heeft op dit vergunningsonderdeel. Daarnaast signaleren wij in onze dagelijkse praktijk dat veel aanbieders het een probleem vinden als financieel dienstverleners alleen een vergunning hebben voor bemiddelen. Wij merken dat dit vaak een reden is om de samenwerking te beëindigen. Daarom adviseren wij u eerst te informeren bij uw aanbieders hoe zij hier mee omgaan en op basis daarvan uw keuze te maken. Namelijk:

  • Vergunning op dit onderdeel volledig inleveren en portefeuille overdragen naar een andere partij.
  • Vergunning op dit onderdeel inleveren voor adviseren en behouden voor bemiddelen.
  • Vergunning op dit onderdeel volledig behouden en alsnog voldoen aan de vakbekwaamheidseisen per 1 januari 2017.

Vergunning op één of meerdere onderdelen volledig inleveren
Als u uw vergunning op één of meerdere onderdelen volledig inlevert dan heeft u 3 maanden de tijd om de betreffende polissen over te dragen naar een andere partij.

De AFM heeft aangegeven dat:

  • Elke vergunninghouder, groot of klein, kan worden gecontroleerd.
  • Bij controle het register leidend is en in overeenstemming moet zijn met de diploma-eisen zoals die per 1 januari 2017 gelden.

Als blijkt dat de diplomaplicht niet wordt nageleefd, kan de AFM passende maatregelen nemen.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen over de invulling van Wft Compliance binnen uw onderneming, neem dan contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0492-344988 of via het contactformulier.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl