Samenwerking met freelancers: welke verantwoordelijkheid heeft u?

De markt trekt aan en we zien steeds meer vraag naar flexibele arbeidskrachten. Reden hiervan is dat veel ondernemers zich niet willen binden aan een vast contract met een werknemer, mede omdat het voor iedereen de vraag is hoelang de huidige vraag in de markt, naar met name hypotheken, aanhoudt. Daarom brengen wij de regels met betrekking tot samenwerking met freelancers nog eens bij u onder de aandacht.

Als vergunninghouder bent u verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die een freelancer verricht. Freelancers hoeven immers geen eigen vergunning te hebben als zij uit naam van uw onderneming contact hebben met klanten. Daarom moet u, in het kader van betrouwbaarheid en integriteit, voor aanvang van de samenwerking met de freelancer dezelfde zaken toetsen als bij een regulier personeelslid. Dit betekent dat:

  • De freelancer een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet kunnen overleggen
  • De freelancer zijn diploma’s moet aanleveren en werkervaring moet kunnen aantonen
  • U als ondernemer het faillissementsverleden van de freelancer moet controleren

Gedurende de samenwerking wordt van u verwacht dat u uw bedrijfsvoering zo inricht dat u controle heeft over de werkzaamheden van de freelancer die zich onder uw naam en verantwoordelijkheid bezighoudt met financiële dienstverlening. Dit houdt onder andere in dat u:

  • De werkzaamheden (en de kwaliteit daarvan) van freelancers controleert
  • De bevoegdheid heeft en gebruikt om aanwijzingen te geven en bij te sturen 
  • Freelancers aantoonbaar informeert over procedures, zoals: adviesproces, klachten en incidenten
  • Freelancers niet toestaat dat zij zelf betalingsverkeer hebben met consumenten en/of aanbieders 
  • Ervoor zorgt dat uw aansprakelijkheidsverzekering ook van toepassing is op het werk van de freelancers

Deze punten zorgen er juist voor dat samenwerking met een freelancer op gespannen voet staat met de nieuwe Wet Dba voor freelancers. Immers door de invoering van de Wet Dba kijkt de Belastingdienst bij het beoordelen van een freelanceovereenkomst naar drie punten: arbeid, loon en een gezagsverhouding. Treft de belastingdienst één of meerdere van deze drie punten aan in de overeenkomst, dan oordeelt zij dat er sprake is van een arbeidsrelatie. Bijsturen, aanwijzingen geven en controle, elementen welke bovenstaand zijn beschreven, leiden voor de Belastingdienst tot de conclusie dat niet wordt voldaan aan de eisen van de Wet Dba. De Belastingdienst stelt op basis van deze elementen dat er sprake is van een gezagsverhouding en stelt dus dat er sprake is van een dienstverband.

Kortom; binnen de financiële dienstverlening is het op dit moment niet mogelijk om op een correcte wijze invulling te geven aan een samenwerkingsverband met een freelancer.

  • Als u de overeenkomst inricht conform de eisen van de Wet Dba dan bent u in overtreding van de Wft
  • Richt u de overeenkomst in conform de eisen van de Wft dan bent u in overtreding van de Wet Dba en wordt de samenwerking beschouwd als dienstverband met alle fiscale gevolgen van dien

Omdat handhaving van de Wet Dba voorlopig is uitgesteld tot 1 januari 2018, kunt u op dit moment nog een samenwerking aangaan. Als na deze datum de Belastingdienst overgaat tot handhaving kunnen de fiscale gevolgen aanzienlijk zijn.

Mocht u op dit moment toch nog een samenwerking met een freelancer aangaan, dan blijft het belangrijk om de afspraken hieromtrent goed vast te leggen. Belangrijk is om de mogelijkheid in te bouwen om per 1 januari 2018 de gemaakte afspraken te herzien.

Heeft u nog vragen of wenst u ondersteuning bij de invulling van uw samenwerking met een freelancer? Neem dan voor meer informatie contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0492-344988 of via het contactformulier.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl