MiFID II en het nationaal regime; wat verandert er?

Over een paar weken is het 3 januari 2018; de datum dat het veelbesproken MiFID II wordt ingevoerd. We krijgen steeds meer vragen van adviseurs over wat ze nog wel en niet meer mogen doen na de invoering van deze nieuwe Europese wetgeving. Veel kantoren zijn van mening dat ze niet meer mogen adviseren op gebied van beleggingsproducten.

Niets is minder waar.

De meeste financieel dienstverleners verrichten hun werkzaamheden met betrekking tot advies over beleggingsproducten onder het nationaal regime. Het nationaal regime is een vrijstellingsregeling van een deel van de MiFID eisen. Deze regeling heeft als doel financieel dienstverleners in staat te stellen om hun dienstverlening op gebied van beleggingsdiensten voort te zetten. Hierbij kan gedacht worden aan het adviseren en/of orders ontvangen en doorgeven met betrekking tot vermogensopbouwproducten met een beleggingscomponent. Als financieel dienstverlener mag u onder het MiFID nationaal regime adviseren over beleggingen in beleggings/aandelenfondsen. Adviseren over individuele aandelen is niet toegestaan.

Er is het afgelopen jaar al ontzettend veel geschreven en gezegd over de veranderingen per 3 januari 2018 naar MiFID II en de grote veranderingen die voor iedereen zouden gelden. Echter over dienstverlening onder het nationaal regime zijn tot voor kort geen concrete en inhoudelijke uitspraken gedaan. Op 17 november jl. is de consultatie van de ‘Regeling vakbekwaamheid medewerkers beleggingsondernemingen Wft’ van start gegaan. Daarin is onderstaande tekst opgenomen:

“Het bleek niet mogelijk om ook de noodzakelijke aanpassingen van het nationaal regime tijdig vorm te geven voor 3 januari 2018, de datum vanaf MiFID II moet worden toegepast. Er is daarom gekozen om het nationaal regime op een later moment aan te passen. Het streven is om de benodigde wijzigingen van de Vrijstellingsregeling Wft in het eerste kwartaal van 2018 openbaar te consulteren. Hierbij zal een overgangsregime worden opgenomen. Tot het nieuwe nationaal regime van toepassing is, zullen de bestaande vrijstellingen blijven gelden.”

Kortom; vooralsnog verandert er voor u als financieel dienstverlener die werkt onder de vergunning van het MiFID nationaal regime nog niets. Met betrekking tot de eventuele wijzigingen op gebied van vakbekwaamheid is de verwachting van diverse marktpartijen dat eventuele wijzigingen verwerkt kunnen worden in het huidige systeem van permanente educatie voor het diploma Adviseur Vermogen.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0492-344988 of via het contactformulier.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl