PE Adviseur Consumptief krediet; hoe zit het nu?

De afgelopen tijd is er de nodige onduidelijkheid geweest over het wel of niet moeten afleggen van het PE examen Adviseur Consumptief krediet. Hoe zit het nu precies?

Op dit moment ligt er een conceptvoorstel waarin is bepaald dat vanaf 1 april 2019 een Adviseur Hypothecair krediet mag adviseren over zowel Hypothecair krediet als Consumptief krediet. Op basis hiervan is het niet nodig om, in de huidige PE periode 2017-2019, het PE examen Consumptief krediet te doen. Het is immers in de nieuwe situatie niet meer nodig om als Adviseur Hypothecair krediet in het bezit te zijn van een geldig diploma Adviseur Consumptief krediet.

Let op! Diploma Adviseur Consumptief krediet vervalt wel
Als u kiest voor deze route vervalt per 1 april 2019 wel uw diploma Adviseur Consumptief krediet. Dit houdt in dat als u in de toekomst geen zin meer heeft om het diploma Adviseur Hypothecair krediet geldig te houden en dit laat verlopen, u ook niet meer mag adviseren op gebied van Consumptief krediet. Het diploma Adviseur Consumptief krediet heeft u dan namelijk laten verlopen, omdat u hiervoor in de PE periode 2017-2019 geen PE examen heeft gedaan.

Wilt u dus het diploma Adviseur Consumptief krediet geldig houden na 1 april 2019, dan moet u alsnog voor 1 april 2019 het PE examen Adviseur Consumptief krediet met goed gevolg afleggen. Dit kan handig zijn wanneer u op termijn alleen maar wilt adviseren in Consumptief krediet.

Wel vakbekwaam voor Consumptief krediet

De verplichting om permanent actueel vakbekwaam te zijn blijft bestaan. U dient permanent op de hoogte te zijn van de actuele ontwikkelingen in de vakgebieden waarin u adviseert en u moet deze kunnen toepassen. Dus besluit u om in deze periode geen PE examen te doen voor Adviseur Consumptief krediet, dan mag u na 1 april 2019 adviseren op gebied van Consumptief krediet mits u in het bezit bent van het diploma Adviseur Hypothecair krediet en kunt aantonen dat u Permanent vakbekwaam bent op gebied van Consumptief krediet.

Is dit al definitieve wetgeving?
Nee, en in het conceptadvies neemt de minister ook duidelijk de disclaimer op ‘Het is aan de adviseur om al dan niet op deze wijziging vooruit te lopen’. Ons advies blijft in deze om de ontwikkeling van deze wetswijziging te blijven volgen en indien gewenst alsnog in het laatste half jaar te opteren voor het PE examen Adviseur Consumptief krediet, als het nog niet is omgezet naar definitieve wetgeving. Mede in verband met een eventueel bestaande vergunning voor Consumptief krediet. Is de wetgeving namelijk niet voor 1 april 2019 definitief, dan bent u in overtreding van de Wft.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met ons kantoor via telefoonnummer 0492-344988 of via het contactformulier.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl