Sectorbrief over acceptatiebeleid hypotheken

Wellicht heeft u de afgelopen maand al gemerkt dat de geldverstrekkers strakker in de acceptatiecriteria zitten. Dat heeft alles te maken met deze sectorbrief.

Uit onderzoek van de AFM is gebleken dat het acceptatiebeleid bij geldverstrekkers voor acceptanten een dusdanige ruimte laat voor eigen interpretatie dat er een verhoogd risico op overkreditering ontstaat. Zo worden vaak termen gebruikt als ‘moet structureel betaalbaar zijn’ of ‘moet bestendig zijn’. Betaalbaar en bestendig zijn open formuleringen die vooral bij maatwerkhypotheken worden gebruikt en die voor acceptant moeilijk concreet te maken zijn.

De AFM is van mening dat:
“Gebrek aan heldere criteria kan leiden tot een overtreding van artikel 115 van het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen. Dit artikel heeft ten doel overkreditering en daarmee de situatie dat consumenten de hypotheek feitelijk niet kunnen betalen en daardoor in financiële problemen komen te voorkomen.”

Verder ziet de AFM ook verhoogde risico’s op overkreditering door eigen verklaringen van de klant omtrent betaalbaarheid van de hypotheek. Maar ook maatschappelijke omstandigheden waardoor de consument zijn grenzen op zoekt. Denk aan stijgende rentes zonder dat de woningprijzen dalen, waardoor een leenbudget nog verder onder spanning komt te staan.

Een goed inzicht in de financiële situatie van de klant en duidelijke criteria zijn juist dan van groot belang vindt de AFM.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl