Consultatie gewijzigde beleidsregel geschiktheid

Tot 15 september aanstaande kan eenieder nog reageren op de voorgestelde wijzigingen in de beleidsregel geschiktheid. Welke wijzigingen zijn voor u als financieel dienstverlener van toepassing?

Een beleidsbepaler van een klein financieel dienstverlener waar ten hoogste zes personen werkzaam zijn inclusief de directie, moet bij zijn of haar aantreden beschikken over:

  1. bestuurlijke ervaring opgedaan gedurende ten minste één jaar in een voor de onderneming relevante werkomgeving, of
  2. een HBO-diploma of hoger en minimaal twee jaar relevante werkervaring, waarvan één jaar aaneengesloten, of
  3. zeven jaar werkervaring in een voor de onderneming relevante werkomgeving. Van deze zeven jaar is twee jaar werkervaring, waarvan één jaar aaneengesloten, opgedaan in de afgelopen tien jaar.

Tot op heden is het hebben van een HBO-diploma van een voor de onderneming relevante opleiding voldoende om een vergunning te krijgen. Dat gaat veranderen, omdat de AFM het essentieel vindt dat een startende financiële dienstverlener ook relevante werkervaring heeft opgedaan na het behalen van een HBO-diploma. De mogelijkheid om met alleen een HBO-diploma van een voor de onderneming relevante opleiding een vergunning te krijgen komt daarom te vervallen.

Daarnaast was het voor een beleidsbepaler van een klein financieel dienstverlener waar met inbegrip van de beleidsbepalers ten hoogste zes personen werkzaam zijn, mogelijk om de geschiktheid aan te tonen door het hebben van 10 jaar werkervaring (waarvan 5 jaar aaneengesloten) in een voor de onderneming relevante werkomgeving. De AFM verlaagt deze drempel door het aantal jaren werkervaring naar beneden bij te stellen naar 7 jaar. Daarbij aangevuld dat twee jaar, waarvan één jaar aaneengesloten, van deze relevante werkervaring in de afgelopen 10 jaar moet zijn opgedaan, zodat de werkervaring niet te veel verouderd is en de persoon nog op de hoogte is van actualiteiten in de sector.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl