Volmacht terug in het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk

Het CDFD heeft onlangs een nieuw voorstel ter consultatie neergelegd om het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk uit te breiden met de module Wft-Basis Volmacht. Dit ter vervanging van de oorspronkelijke 3 modules die in eerste instantie in het vakbekwaamheidsbouwwerk waren opgenomen en er eind 2013 toch nog uit werden gehaald.

Op dit moment zijn er geen of nauwelijks misstanden geconstateerd rondom het distributiekanaal van de Gevolmachtigd Agent. Maar de kans bestaat dat dit niet zo blijft als de verplichting om een Wft diploma te bezitten wordt afgeschaft. Het CDFD heeft daarom het voorstel gedaan voor de invoering van het diploma Wft-Basis Volmacht. Dit is vergelijkbaar met het oude deeldiploma Wft-Volmacht Overig of het oude gelijkgestelde diploma Gevolmachtigd Agent.

De Gevolmachtigd Agent neemt als het ware de plaats in van de verzekeraar. De verzekeraar moet, voordat hij een vergunning van De Nederlandsche Bank krijgt, aan zeer zware eisen voldoen. Deze eisen worden niet direct aan de Gevolmachtigd Agent gesteld. Toch is de Gevolmachtigd Agent een zeer belangrijke schakel in de keten tussen de verzekeraar en consument. Via getrapte advisering, eigen productontwikkeling en schadeafhandeling, kan de Gevolmachtigd Agent immers uiteindelijk toch de consument raken. Daarom vindt het CDFD dat er toch een aanvullende vakbekwaamheidseis gesteld mag worden.

De eind- en toetstermen van de nieuwe module Wft-Volmacht hebben vrijwel volledig betrekking op het goed kunnen uitoefenen van de rol van verzekeraar. Daarom zal de module Wft-Basis Volmacht geen of nauwelijks adviesvaardigheden omvatten omdat de Gevolmachtigd Agent niet adviseert. Die elementen zitten immers al in de “gewone” Wft modules.

Als de Gevolmachtigd agent in het vakbekwaamheidsbouwwerk wordt opgenomen, adviseert het CDFD om een overgangsperiode van twee jaar in acht te nemen voor de huidige vergunninghouders. Zij kunnen dan in de overgangsperiode een inhaalexamen afleggen indien blijkt dat het verschil tussen de oude eind- en toetstermen van Wft-Volmacht Overig en nieuwe toetstermen van Wft-Basis Volmacht groot is.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl