Vakbekwaamheid 2014 en de Module Wft Inkomen

Wij hebben gemerkt dat er veel onduidelijkheid leeft in de markt over de module Wft Inkomen. Wij hebben daarom onderstaand de laatste ontwikkelingen op een rijtje gezet zodat het voor uw weer overzichtelijk is. Ophrys baseert zich hierbij uitsluitend op de communicatie van het CDFD omdat dit de instantie is die formeel uitvoering geeft aan de wet betreffende het vakbekwaamheidsstelsel 2014.

Binnen het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel:

  • Vormt de module Wft Inkomen samen met Wft Basis de beroepskwalificatie Adviseur Inkomen;
  • Is de module Wft Inkomen een nieuwe module. Reden hiervan is dat de toetstermen voor Wft Schade te omvangrijk zijn geworden en is daarom gesplitst in 3 (nieuwe) modules Wft Schade particulieren - Wft Schade zakelijk - Wft Inkomen. 

1. Moet ik nu opnieuw examen doen voor deze nieuwe module?
Ook voor module Wft Inkomen zijn gelijkstellingen bepaald. Indien u op 31 december 2013 in het bezit bent van een diploma dat kwalificeert voor Wft Basis en Wft Schade (particulieren+zakelijk) en dit altijd geldig is gehouden middels permanente educatie, dan kunt u gebruik maken van de overgangsregeling.

Dit houdt in dat u in de periode van 1 januari 2014 tot 1 juli 2015 een Inhaal/PE examen voor de beroepskwalificatie Adviseur Inkomen moet doen. Daar waar overige Inhaal/PE examens voornamelijk zullen bestaan uit het toetsen van competenties en vaardigheden aangevuld met kennis van actualiteiten, zal in het Inhaal/PE examen Adviseur Inkomen meer aandacht zijn voor het toetsen van ‘oude’ kennis. Reden hiervan is dat het onderdeel Inkomen in Wft Schade beperkt was opgenomen en in de praktijk is gebleken dat de huidige advisering meer specifieke kennis vereist.

U kunt bestaande diploma’s Wft Schade en Wft Basis, welke geldig zijn gehouden met permanente educatie en het certificaat van het Inhaal/PE examen Adviseur Inkomen omwisselen voor het nieuwe diploma Adviseur Inkomen.

2. U bent niet in het bezit van een diploma dat op dit moment kwalificeert voor Wft Schade
Voor u bestaat de mogelijkheid om in de periode 1 januari 2014 tot 1 juli 2015 het nieuwe diploma Wft Inkomen te behalen. U kunt dit samen met een bestaand diploma Wft Basis dat is geldig gehouden met permanente educatie omwisselen voor het nieuwe diploma Adviseur Inkomen. In deze situatie is het nog niet geheel duidelijk of voor het onderdeel Basis nog een apart Inhaal/PE examen behaald moet worden.

3. U bent niet in het bezit van een diploma dat op dit moment kwalificeert voor Wft Basis
Voor u bestaat de mogelijkheid om in de periode 1 januari 2014 tot 1 juli 2015 het diploma Wft Basis te behalen. U kunt dit samen met een bestaand diploma Wft Schade dat is geldig gehouden met permanente educatie en het certificaat van het Inhaal/PE examen Adviseur Inkomen omwisselen voor het nieuwe diploma Adviseur Inkomen.

4. U bent niet in het bezit van een diploma dat op dit moment kwalificeert voor Wft Basis en Wft Schade
Voor u bestaat de mogelijkheid om in de periode 1 januari 2014 tot 1 juli 2015 het diploma Wft Basis en het nieuwe diploma Wft Inkomen te behalen. Hiermee verkrijgt u het nieuwe diploma Adviseur Inkomen.

Mag ik na 1 januari 2014 nog wel adviseren op gebied van Inkomensverzekeringen
Valt u in als adviseur in de regeling genoemd onder punt 1. dan mag u na 1 januari 2014 gewoon blijven adviseren. U mag na 1 juli 2015 alleen nog adviseren als u in de overgangsregeling in het bezit bent gekomen van het nieuwe diploma Adviseur Inkomen.

Valt u als adviseur in de regeling genoemd onder punt 2. t/m 4. dan mag u na 1 januari 2014 blijven adviseren, mits dit geborgd is middels het bedrijfsvoeringsmodel. Eigenlijk een voortzetting van de borging vakbekwaamheid zoals dit op dit moment ook al ingeregeld is, omdat u niet zelfstandig over vakbekwaamheidseisen beschikt. U mag na 1 juli 2015 alleen nog adviseren als u in de overgangsregeling in het bezit bent gekomen van het nieuwe diploma Adviseur Inkomen.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl