Concept advies herziening Wft-vakbekwaamheidsstructuur

Afgelopen maand heeft het CDFD een ‘Conceptadvies herziening Wft-vakbekwaamheidsstructuur’ uitgebracht. Dit conceptadvies is gemaakt naar aanleiding een intensieve dialoog die in 2011 en 2012 met de markt is gevoerd. Bij het conceptadvies gaat het CDFD onder andere uit van het voorstel van het Ministerie van Financiën om een diplomaplicht voor alle adviseurs in te voeren. Deze diplomaplicht zal van toepassing zijn op een eenieder die daadwerkelijk adviseert in de zin van de Wft. Werknemers die puur informeren vallen niet hieronder; daarvoor blijft het bedrijfsvoeringsmodel gelden.

Aanleiding voor de gewenste herziening van het vakbekwaamheidsbouwwerk is dat uit eerdere onderzoeken door de AFM is gebleken dat:

  • Het schort aan vaardigheden en competenties, waardoor niet altijd een passend advies wordt gegeven;
  • Adviezen nog teveel gericht zijn op het afsluiten van een product, integraal advies waarbij de klant centraal staat wordt nog onvoldoende toegepast;
  • Er is te weinig aandacht voor nazorg;
  • Het soms nog ontbreekt aan voldoende deskundigheid; producten en dus ook het daarmee samenhangende advies zijn in de loop der tijd steeds ingewikkelder geworden.

Voorts zien we in het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk dat er een prominente plaats wordt gegeven aan zaken als vaardigheden, compententies en professioneel gedrag. De adviseur moet voortaan kunnen aantonen dat hij/zij niet alleen de kennis en vaardigheden bezit, maar ook op een professionele en integere wijze invulling kan geven aan een passend advies voor de klant. Dit betekent dat examinering / toetsing op basis van alleen meerkeuzevragen in de toekomst niet meer zal volstaan. De adviseur zal voortaan ook casuïstiek moeten maken en/of een mondeling examen doen.

Onderstaand geven wij u een overzicht van de 8 beroepskwalificaties zoals deze zijn opgenomen in het conceptadvies. Per beroepskwalificatie hebben wij tevens aangegeven uit welke modules deze is opgebouwd. 

Beroepskwalificatie

Definitie

Modules

Adviseur sparen en betalen

Is een eerstelijnsadviseur in betaal- en spaarrekeningen, betaal- en spaarfaciliteiten en electronisch geld

Basis

Adviseur schadeverzekering particulier

Adviseert over particuliere schaderisico’s, kan bemiddelen in particuliere schadeverzekeringen en is in staat het advies actueel te houden, de verzekeringen te beheren en de schadebehandeling te begeleiden.

Basis

Schade particulier

Adviseur schadeverzekering zakelijk

Adviseert over zakelijke schaderisico’s, kan bemiddelen in zakelijke schadeverzekeringen en is verder in staat het advies actueel te houden, de verzekeringen te beheren en de schadebehandeling te begeleiden.

Basis

Schade particulier

Schade zakelijk

Adviseur inkomen

Adviseert over inkomensrisico’ s bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, kan bemiddelen in inkomensverzekeringen en is verder in staat het advies actueel te houden, te beheren en de schadebehandeling te begeleiden, onder meer door het verstrekken van informatie over re-integratietrajecten en over de dienstverlening van arbo-instanties.

Basis

Inkomen

Adviseur consumptief krediet

Adviseert consumenten over financieringen met een consumptief bestedingsdoel, zowel bij het afsluiten als tijdens de looptijd van de financiering, inclusief aanvullende betalingsbeschermers.

Basis

Consumptief krediet

Adviseur vermogen

Adviseert - en bemiddelt voor - natuurlijke personen (de particulier, zelfstandig ondernemer en werknemer) over vorming, beheer en afbouw van vermogen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin, over voorzieningen die de bestemming hebben voor de oude dag (derde pijler), voor specifieke toekomstige uitgaven of voor vrij te besteden vermogen.

Basis

Vermogensadvies

Adviseur hypothecair krediet

Adviseert, bemiddelt en/of verricht beheersdaden met betrekking tot hypothecaire kredieten.

Basis

Vermogensadvies

Hypothecair krediet

Adviseur pensioen

Adviseert en/of bemiddelt in pensioenverzekeringen en is in staat de werkgever zelfstandig een passend advies te geven over pensioenverzekeringen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin in alle stadia waarin een pensioenverzekering zich bevindt.

Basis

Vermogensadvies

Inkomen

Pensioen

Voor iedere beroepskwalificatie heeft het CDFD een takenpakket beschreven en daarop aansluitend de eindtermen. 

Door het hanteren van een structuur op basis van beroepskwalificaties kan een veel betere afstemming van competenties en vaardigheden worden gerealiseerd. En door het hanteren van de modulaire opbouw binnen de beroepskwalificaties wil het CDFD zoveel mogelijk voortborduren op de huidige Wft-indeling, waardoor de overgang voor bestaande diplomahouders naar het nieuwe systeem eenvoudig en soepel moet verlopen. Maar de modulaire opbouw biedt ook de gewenste flexibiliteit om snel op ontwikkelingen te kunnen anticiperen. “De adviseur moet voortaan niet meer denken in welke producten wil ik verkopen maar welk type adviseur ben ik voor mijn klanten”.

We zien in bovenstaand overzicht ook dat de huidige module Wft Schade is gesplitst in 3 modules.

  • Schadeverzekering particulier;
  • Schadeverzekering zakelijk;
  • Inkomen.

Reden van splitsing is dat de huidige module Wft Schade op dit moment zeer omvangrijk is met zo’n 950 toetstermen en dat in de afgelopen jaren is gebleken dat de onderwerpen Schadeverzekering zakelijk en Inkomen toch behoorlijk specialistisch zijn geworden.

Ook heeft de huidige module Leven een nieuwe naam heeft gekregen nl. Vermogen. Hierin zijn de deelmodules Wft Leven en Wft Beleggen opgenomen. Tevens wordt aan de nieuwe module het thema beleggingsobjecten toegevoegd.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl