Actueel houden standaard DVD’s

Sinds 1 juli 2013 bent u als financieel dienstverlener verplicht om een standaard DVD aan de klant te verstrekken voor producten die onder het provisieverbod vallen. Om dit DVD op te kunnen maken heeft de AFM de DVD-generator ontwikkeld waarin u de DVD’s kunt maken. Uiteraard moet uw DVD een reële weergave zijn van uw adviespraktijk. Daarom moet u de DVD’s ook altijd actueel houden. De AFM vraagt hier jaarlijks aandacht voor.

Wanneer is een DVD niet meer actueel?
Dit is het geval als het dienstverleningsconcept wijzigt of als het aantal op de markt verkrijgbare producten (de benchmark) wijzigt. Dit laatste is iets wat een doorlopend proces is. De AFM publiceert jaarlijks een update van de benchmark, wat inhoudt dat ze aangeven hoeveel producten per categorie er beschikbaar zijn. In de DVD-generator vult u in hoeveel producten u binnen een bepaalde productcategorie vergelijkt. Het door u ingevulde aantal wordt in de DVD-generator afgezet tegen het totaal aantal in de markt verkrijgbare producten binnen de betreffende productcategorie; de benchmark. Vervolgens concludeert de DVD-generator of u geen, een beperkt of een groot aantal producten vergelijkt. Omdat deze benchmark jaarlijks door de AFM wordt aangepast is het raadzaam om te controleren of uw standaard DVD’s nog actueel zijn.

Wat kunt u doen om uw DVD weer te actualiseren?
Om uw DVD’s te actualiseren gaat u naar de DVD-generator in het Digitaal Loket. Vul onder het kopje ‘objectieve analyse’ in hoeveel producten u binnen de betreffende productcategorie vergelijkt. Echter in de dagelijkse praktijk merken wij dat de objectieve analyse vaak niet goed wordt geïnterpreteerd. Hierdoor ontstaat de situatie dat de DVD-generator een conclusie weergeeft die niet aansluit bij uw kantoorsituatie. Vaak leidt deze verkeerde interpretatie tot een foutieve conclusie in uw nadeel. Dus let op dat u altijd uitgaat van het aantal producten dat u vergelijkt en niet het aantal aanbieders. De door u ingevulde aantallen worden in de DVD-generator afgezet tegen de geactualiseerde benchmark. Na het opslaan verschijnt uw geactualiseerde DVD.

Verplicht publiceren op uw website
Als uw onderneming een eigen website heeft, bent u verplicht om de (geactualiseerde) DVD op uw website te plaatsen. Ook hiervoor gelden regels en de AFM is van mening dat een DVD goed vindbaar is als het op de pagina staat waar een financieel dienstverlener de klant informeert over zijn dienstverlening. Heeft u per productsoort een aparte pagina over deze dienstverlening? Dan geniet het de voorkeur dat het DVD wordt geplaatst op de pagina van de bijbehorende productsoort. Het DVD Hypotheekvraag wordt dan geplaatst op de pagina over hypotheken. Als u geen aparte pagina’s heeft per productsoort mogen de DVD’s worden geplaatst op de pagina ‘Onze dienstverlening’.

Check uw website op de vindbaarheid van uw standaard DVD’s of laat uw klanten eens zoeken naar de standaard DVD’s.

Heeft u vragen omtrent de invulling van uw standaard DVD’s of andere vragen op gebied van Wft Compliance, neem dan contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0492-344988 of via het contactformulier.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl