Rechtsvorm wijzigen? Let op uw vergunning

Het eerste kwartaal is traditioneel een moment dat veel ondernemers samen met hun boekhouder/accountant bekijken of het wijzigen van de rechtsvorm fiscaal interessante mogelijkheden biedt. Kijk echter goed naar de consequenties en mogelijkheden voor uw onderneming.

In veel situaties kan de vergunning middels een rechtsvormwijziging worden omgezet naar de nieuwe entiteit, maar het is wel belangrijk om de juiste stappen in de juiste volgorde te nemen om te voorkomen dat er een hiaat in uw vergunningverlening ontstaat.

Heeft u een eenmanszaak en besluit u om deze om te zetten naar een vof dan moet een volledig nieuwe vergunning worden aangevraagd. En nog belangrijker de nieuwe firmant moet ook kunnen voldoen aan de geschiktheidseisen van de Wft. We zien in de praktijk regelmatig dat boekhouders cq. accountants ondernemers adviseren om hun eenmanszaak om te zetten naar bijvoorbeeld een vennootschap onder firma met hun relationele partner.

De partner is in de vof als vennoot een dagelijks beleidsbepaler en moet daarmee onder andere voldoen aan de geschiktheidseisen van de Wft. Als de partner echter nog niet geruime tijd actief is in de onderneming, dan is de kans dat de partner door de geschiktheidstoets komt zeer klein. U loopt als ondernemer dan het risico dat de vergunningsaanvraag wordt afgekeurd en alles moet worden teruggedraaid. Dit kan enkele duizenden euro’s kosten.

Bent u van plan om de rechtsvorm van uw onderneming te laten wijzigen, neem dan contact op met Ophrys. Wij kunnen u begeleiden bij de omzetting van uw vergunning of aanvraag van een eventuele nieuwe vergunning. Samen met u bekijken wij welke stappen ondernomen moeten worden en of uw wensen haalbaar zijn. Neem voor meer informatie contact op met ons kantoor op telefoonnummer 0492-344988 of via het contactformulier.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl